Lecție de teologie la cota 1800: Rugăciunea neîncetată este conștiința că Dumnezeu te vede și te aude mereu

Tinerii care au urcat vineri la cota 1800 pentru a participa la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Ceahlău au primit mai multe îndemnuri de la Mitropolitul Teofan și de la Episcopul Macarie în drumul lor spre mănăstire. Sfaturile au fost completate în timpul Sfintei Liturghii la predica părintelui mitropolit care poate fi considerată o lecție de teologie, o lecție despre rugăciune.

„Cea mai adâncă și cuprinzătoare teologie este teologia rugăciunii”, a spus Mitropolitul Teofan amintind că Muntele Tabor este numit de Sfântul Maxim Mărturisitorul „muntele teologiei”.

©Lucian Ducan / Doxologia

„Pentru a fi pe cale, într-o lume așa cum este cea de astăzi, creștinul este chemat să fie om al rugăciunii. Ne întrebăm, adesea, încercând să ne împlinim canonul de rugăciune din fiecare zi, sau participând duminica la dumnezeiasca Liturghie: De ce suntem așa de firavi în fața a tot ce ni se întâmplă, dacă rugăciunea ne face puternici? Suntem slabi, iubiți credincioși, pentru că nu avem în noi rugăciunea cea de toată vremea”, a semnalat IPS Teofan.

Mitropolitul Molodvei și Bucovinei a amintit că Părintele Arsenie Papacioc considera că rugăciunea neîncetată este starea pe care o are omul că se află în prezența lui Dumnezeu.

„Ai această conștiință că Dumnezeu te vede și te aude mereu? Această stare de prezență continuă în viața lui Dumnezeu este rugăciunea neîncetată, care se arată în starea omului smerit. Căci, smerenia aduce rugăciunea, iar aceasta te ajută să te adâncești în smerenie”.

„Părintele Arsenie Papcioc amintea că Dumnezeu iubește mai mult o inimă smerită, decât o inimă postitoare. Nu că postul n-ar fi de folos, dar sunt așezate toate lucrurile în ierarhia lor. Marele dușman al rugăciunii, spunea părintele, este orgoliul, mândria, conștiința superiorității personale. De ce? Pentru că rugăciunea este prezența lui Dumnezeu în inimă, iar El nu șade într-o inimă mândră”.

„Să ne dăruiască Dumnezeu o fărâmă de curaj, ceva din duhul rugăciunii și multă răbdare, ca alergând către Sfânta Liturghie, să luăm de acolo izvor de putere pentru a rezista în timpul săptămânii în fața a tot ceea ce vine înaintea noastră”, s-a rugat la final ierarhul.

©Lucian Ducan / Doxologia

Aproximativ 170 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor au participat la Pelerinajul „Pe urmele sfinților nemțeni” în perioada 31 iulie – 07 august. Evenimentul a avut punctul culminant de hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Ceahlău și s-a încheiat sâmbătă odată cu cinstirea Sfintei Cuvioase Teodora la mănăstirile Sihăstria și Sihla. Tinerii participanți au străbătut pe jos în jur de 30 de kilometri pe zi.


Foto credit: Lucian Ducan / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente