Lecție de istorie și artă sacră pentru persoanele cu handicap din Alba Iulia

Beneficiarii Așezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au efectuat joi, 18 iulie, o vizită la Catedrala Arhiepiscopală și la Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei unde au admirat expoziția de icoane și obiecte religioase, după cum informează Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

„Vizitatorii au aflat informații despre istoricul Catedralei Reîntregirii, despre unele dintre cele mai importante momente din istoria românilor care au avut loc aici, cum ar fi încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I și Maria sau etapele catedralei, de la construire până în prezent. Aceștia au vizitat apoi Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” care găzduiește o parte din Colecția de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei: exemplare apărute sub tipăritura Mitropoliei Bălgradului și câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe lemn și pe sticlă aparținând pictorilor din centrele iconografice din arealul Transilvaniei: Laz, Maieri sau Nicula” a precizat Bogdan Urdaș, custodele Muzeului de Artă Sacră „Reîntregirea”.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei dispune de o colecție bogată, înființată în anul 1982, formată din peste 2300 de exemplare de carte românească și 660 de icoane pe sticlă și lemn.

Din cadrul colecției, un fond important îl constituie icoanele pe sticlă creație a meșterilor zugravi activi în secolele XVIII – XIX din județele Alba și Mureș. Icoanele pe sticlă pot fi atribuite centrelor de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iuliei, Făgăraș, Lancrăm, Iernueni, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, cheii Brașovului, Nordul Transilvaniei și Crișana.

O parte din această colecție se află expusă într-un spațiu din cadrul complexului Catedralei Reîntregirii și poate fi admirată de luni până joi între orele 8.00 – 16.00 și vineri între orele 8.00 – 14.00.

După ce au admirat frumusețea acestor obiecte religioase de o deosebită valoare istorică și culturală, beneficiarii Așezământului social „Sfântul Meletie” au vizitat și Biroul de asistență socială și consiliere a persoanelor cu handicap locomotor Alba, coordonat de asistent social Gabriela Mureșan care le-a împărtășit din experiențele profesionale oferite în cadrul acestui serviciu.

Comentarii Facebook


Știri recente