Lansări de carte la Academia Română

Două noi volume din Enciclopedia regimului comunist din țara noastră au fost lansate, astăzi, 14 februarie 2013, în Aula Academiei Române, după cum informează Radio TRINITAS.

În deschiderea evenimentului, președintele Academiei, Ionel Haiduc, a declarat că lucrările reflectă o intensă muncă de laborator, care dezvăluie un segment important din istoria poporului român: „Este important pentru generațiile tinere, mai ales pentru cele născute după 1989 să afle, să cunoască și să înțeleagă ce s-a întâmplat în aproape o jumătate de secol de dictatură comunistă pentru ca în viitor nici un fel de dictatură să nu mai poată fi repetată în această țară”.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Episcop-vicar patriarhal, Varlaam Ploieșteanul a afirmat că cele două volume reflectă și suferințele îndurate de Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist: „Biserica este prezentă prin instituțiile sale și anume, prin biserici, instituții de învățământ, mănăstiri, prin ierarhi, prin profesorii de teologie, cei mai importanți și străluciți duhovnici din mănăstiri care au suferit din plin rigorile unui regim ateu anti-creștin. De asemenea, sunt pagini întregi dedicate celorlalte confesiuni creștine, unor organizații creștine cum a fost organizația ortodoxă Oastea Domnului, dar și altele care efectiv au fost desființate, distruse, iar liderii lor aruncați pentru ani îndelungați în închisori unde mulți dintre ei au și murit. De aceea, ne exprimăm recunoștința atât față de coordonatorii celor două volume cât și pentru numeroșii autori care au trudit la realizarea lor”.

Volumele Represiunea – volumul 2 și Instituții de partid, de stat, obștești și cooperatiste, apărute sub titlul Enciclopedia regimului comunist, sunt rezultatul muncii a peste 90 de colaboratori.

Ele sunt adevărate instrumente de lucru în studierea regimului totalitar și vor fi supuse unor revizuiri permanente, a spus secretarul științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Octavian Roske, unul dintre coordonatorii celor două lucrări: „În perspectivă, Institutul va continua seria consacrată represiunii cu ultimul volum. Precizez că astăzi s-a lansat volumul care acoperă problematica până la litera O urmând ca la sfârșitul acestui an să ieșim cu ultimul volum. De asemenea, anul viitor credem că vom putea să lansăm primul volum dintr-o nouă serie sub același titlu Enciclopedia regimului comunist care se va ocupa de structurile, ideologia, formele de promovare, tot ceea ce ține de organizarea Partidului Comunist Român. Estimăm că vor fi cel puțin două volume. Tot anul viitor o să ieșim cu primul volum consacrat formelor de rezistență anticomunistă din România”.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…