Lansarea volumului „Istoriografia românilor din Ungaria 1920-2010. Între deziderat și realitate”, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, de la Giula

Miercuri, 10 noiembrie 2010, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, de la Giula, în prezența autorului, a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și a altor invitați, a fost lansat volumul „Istoriografia românilor din Ungaria 1920-2010. Între deziderat și realitate”, aparținând istoricului și profesorului universitar orădean Gabriel Moisa, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Pornită indirect, din necesități legate de studiu, cercetarea efectuată de istoricul Gabriel Moisa s-a întins pe parcursul a aproape 4 ani și a cuprins toate studiile legate de istoria comunității românești din Ungaria, care au văzut lumina tiparului sub diferite forme, în perioada menționată (1920-2010, după Tratatul de Pace de la Trianon și până în prezent).

Manifestarea a fost deschisă de Doamna Eva Iova-Șimon, gazda acestei seri culturale românești, după care au luat cuvântul Doamna Maria Berényi, Directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria și Domnul Gabriel Moisa, autorul cărții, care au prezentat, pe rând, aspecte interesante și importante legate de comunitatea românească din Ungaria și de apariția acestei cărți. Cartea a fost prezentată nu cu mult timp înainte, tot de către autor și de Doamna Maria Berényi, la emisiunea „Ca la carte”, a Domnului Cristian Tabără, de pe TVR 1.

Structurată pe 6 capitole, cartea prezintă atât un scurt istoric al comunității românești din Ungaria, cât și alte informații sintetice care abordează tema propusă.

O concluzie optimistă rezultată în urma discuțiilor care au avut loc, a fost trasă de către Doamna Director Maria Berényi: comunitatea românească din Ungaria nu doar că a izbutit să supraviețuiască tuturor încercărilor la care a fost supusă de-a lungul vremii, consemnându-și în scris evenimentele importante și trăsăturile caracteristice, dar a reușit să facă și istorie, care la vremea potrivită, a fost studiată și prezentată de către anumiți specialiști în domeniu, precum este și Domnul profesor Gabriel Moisa.

Întâlnirea culturală de la Giula, desfășurată sub semnul frățietății și al interesului reciproc pentru problemele expuse, a scos în evidență încă o dată importanța unor astfel de preocupări și rolul lor deosebit în sprijinirea acestei comunități, pentru păstrarea și afirmarea identității ei spirituale și naționale.

La eveniment, pe lângă oaspeții menționați anterior, au mai fost prezenți Domnul Consul Vasile Nanea, de la Consulatul General al României la Giula și Domnul Consul Răzvan Ciolcă, de la Consulatul General al României la Seghedin.

Comentarii Facebook


Știri recente