Lansarea proiectului Români de lângă Români

Radio TRINITAS va promova comunitățile românești din Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia. La sediul radioului a fost lansat astăzi, 27 iunie 2014, Proiectul „Români de lângă Români”, care va fi realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Până la sfârșitul anului, vor fi prezentate la Radio TRINITAS, în emisiuni și buletine informative, 20 comunități din cele cinci țări. După cum a declarat Consilierul Patriarhal Ciprian Olinici – director al Radio TRINITAS proiectul urmărește întărirea identității religioase, culturale și lingvistice, identificarea problemelor sociale pe care le au românii din străinătate: „În acest proiect, Români de lângă Români, ne-am propus pe de o parte să conturăm patru parteneriate cu patru dintre eparhiile noastre din Occident. Este vorba despre Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale, Mitropolia Germaniei și Europei de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Acestea au jurisdicție în cele cinci țări implicate în proiect: Germania, Franța, Italia, Spania și Belgia. De ce legătura cu aceste eparhii? În primul rând, pentru că este un proiect al Patriarhiei Române și atunci când vorbim de o prezență românească nu putem exclude Biserica. În al doilea rând, dorim să consolidăm și relația cu ONG-urile înființate de români în afara granițelor țării. Sunt foarte multe și au foarte multe acțiuni care din păcate sunt foarte puțin cunoscute în țară”.

Obiectivul general al proiectului îl constituie promovarea, mediatizarea și consolidarea Diasporei românești prin mass-media, iar obiectivele sale specifice vizează încurajarea apariției și sprijinirea funcționării presei identitare în mediul virtual, facilitarea accesului la spații de emisie și inițierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunități românești din Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia.

„Potrivit estimărilor reprezentanților Eparhiilor Patriarhiei Române în Occident sunt între 3,5 și 4 milioane de români. Sunt aproximativ 500.000 de români în Germania. De asemenea, există comunități importante în Franța, Belgia, Italia (unde potrivit estimărilor sunt peste 1 milion de români), de asemenea în Spania și Portugalia dar și în alte state europene. Acum, după cum ne dăm seama este vorba de un proiect mediatic, cel pe care Radio TRINITAS îl va derula până la sfârșitul acestui an, având în vedere că mijloacele de comunicare în masă au un impact deosebit în societatea contemporană, iar pe de altă parte, așa cum se constată în ultimii ani, Radio TRINITAS are ascultători fideli în special prin internet în Europa, dar și în alte regiuni ale lumii. Se remarcă faptul că românii stabiliți în străinătate au această nevoie de a păstra permanent legătura cu țara, cu Biserica mamă, iar din acest punct de vedere cred că va fi de bun augur”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Constantin Stoica, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Proiectul „Români de lângă români” este al treilea pe care Radio TRINITAS îl derulează în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente