Lansarea monografiei localității și parohiei Jina

În după masa zilei de prăznuire a Sf. Proroc Ilie Tezviteanul, la ceas de vecernie, a avut loc în noua sală de festivități a localității Jina din Protopopiatul Săliște (jud. Sibiu) lansarea monografiei parohiei și localității.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de către Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, de Părintele Acad. Mircea Păcurariu, de prof.dr. Ioan Bogdan, fost președinte al Curții de Conturi, pr. prof.univ.dr. Aurel Pavel, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și de către Dr. Emanuel Tăvală, directorul Editurii Andreiana și Tipografiei Șaguniana ale Mitropoliei Ardealului unde a fost editată și tipărită lucrarea, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Situată în partea de sud-vest a județului Sibiu, comuna Jina încheie salba celor 17 localități care alcătuiesc cunoscuta zonă denumită”Mărginimea Sibiului”, fiind localitatea situată la cea mai mare altitudine dintre toate celelalte, fiind așezată, asemenea Romei, pe șapte coline. Din această cauză localitatea nu poate fi văzută de pe nicio înălțime din jur în totalitatea ei, dar cu toate acestea Jina se dovedește a fi una dintre cele mai pitorești comune de munte din țară, datorită priveliștilor oferite de Carpații Meridionali văzuți dinspre sud-vest și de Munții Apuseni și Podișul Transilvaniei dinspre nord. Cu toate că este o localitate cu o istorie îndelungată ea nu s-a bucurat până acum de o lucrare tipărită care să cuprindă istoria acestor locuri pitorești din Ardeal, atât de frumos caracterizate de către Nicolae Iorga ca fiind „o istorie de sate și preoți”. Inițiativa scrierii unei monografii a aparținut Părintelui Paroh Pavel Oltean, preotul cu cea mai lungă păstorire din istoria parohiei Jina, acesta slujind la altarul străbun din Jina încă din toamna anului 1976. Părintele Pavel a fost sprijinit în scrierea cărții de către Prof. Dorin Bogdănel, fiu al satului și de către părintele profesor Vasile Oltean de la Brașov.

După rostirea binecuvântării de către Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, a luat cuvântul Părintele Academician Mircea Păcurariu, care a prezentat personalitățile care au marcat istoria ecleziastică și civilă a Jinei, creionând pentru numeroșii participanți figurile lui Naum Râmniceanu, asesorului consistorial Constantin Stejar sau figura credinciosului Constantin Petric, care a luptat alături de ceilalți sfinți ai Mărginimii Sibiului pentru apărarea credinței strămoșești. În continuare a vorbit Dr. Emanuel Tăvală, directorul Editurii Andreiana și Tipografiei Șaguniana ale Mitropoliei Ardealului, care a prezentat importanța întocmirii acestei monografii în contextul în care, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va fi inițiat curând proiectul de realizare a monografiilor tuturor parohiilor din Patriarhia Română. În acest context, parohia Jina este pregătită, istoricul parohiei ocupând un spațiu foarte generos în prezentul volum. Totodată a fost subliniată importanța unei asemenea cărți pentru conștientizarea fiecărei comunități vis a vis de istoria, cultura, tradițiile și personalitățile care au existat pe acele meleaguri, de-a lungul vremii. Având în vedere aceste lucruri, istoria localității Jina te transpune într-o lume de basm cu episoade în care la Jina au descins regi și regine (localitatea fiind plasată în apropierea drumului regelui, actuala Transalpina) sau episoade în care edificarea bisericii numite „Catedrala munților” se aseamănă foarte mult cu istoria meșterului Manole și a mănăstirii de la Curtea de Argeș.

Autorii lucrării au prezentat istoria scrierii acestei lucrări, ce mai emoționant discurs aparținând părintelui paroh Pavel Oltean, care a dedicat această lucrare credincioșilor pe care i-a păstorit în aproape 4 decenii de activitate. Cuvinte de apreciere au fost rostite și de către pr. Petru Damian, protopopul Săliștei, prof.dr. Ioan Bogdan și de către primarul localității Jina, Iancu Beschiu.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a subliniat importanța acestei lucrări pentru identitatea religioasă și națională a fiecărei comunități de credincioși, mai ales din această zonă a Mărginimii Sibiului, care de-a lungul vremurilor a odrăslit atâția sfinți. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat importanța mănăstirii din apropierea localității Jina, care a fost ridicată la inițiativa maicii Tecla (Maria Streulea) fiică a satului, după 1990 și care astăzi joacă un rol important în viața credincioșilor din zonă și nu numai.

Volumul s-a bucurat de o bună receptare în rândul locuitorilor din Jina încă de la lansarea sa, această lucrarea fiind, după cum o caracteriza chiar pr. Dumitru Pamfiloiu, inițiatorul unei cronici nefinalizate niciodată, ca și „Cartea de aur” a localității pe care localnicii au dorit să o aibă fiecare în casa sa.

Comentarii Facebook


Știri recente