Lansare de monografie | Liceul Teoretic Sf. Nicolae din Gheorgheni, Harghita, a împlinit 100 de ani

Volumul monografic „100 de ani. Timpuri și oameni la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae” a fost lansat vineri printr-un eveniment online. Luna aceasta, liceul desfășoară mai multe activități prin care sărbătorește un secol de la înființare. A fost primul cu predare în limba română de pe Valea Superioară a Mureșului.

Colectivul de profesori a adunat în paginile monografiei o parte din istoria școlii, reconstituită din anuarele editate de-a lungul timpului, din registrele cu procese verbale și din alte documente.

Liceul poartă numele patronului spiritual al orașului din 1919. În 1920, românii de pe Valea Mureșului Superior au cerut, printr-un memoriu adresat Resortului Cultelor și Instrucțiunii, ca la Gheorgheni să se înființeze și o secție română pe lângă secția maghiară.

Memoriul a fost susținut de protopopul Ilie Câmpeanu, originar din localitate, astfel că, în anul școlar 1920-1921, a luat ființă prima clasă de liceu cu predare în limba română din județul Ciuc.

Liceul Teoretic Sfântu Nicolae din Gheorgheni, județul Harghita, își are zugrăvit ocrotitorul pe unul din zidurile exterioare. Foto credit: Facebook / Liceul Teoretic Sfântu Nicolae

Profesorul de istorie Radu Traian Roșca scrie în epilogul monografiei că aceasta prezintă „perioada dificilă a anilor ’20 – ’30, momentul greu prin care a trecut comunitatea românească din această regiune la începutul anilor ’40, reconstrucția de după război, perioada regimului comunist și revenirea școlii la menirea ei, în ultimii 30 de ani, de a pregăti elevi cu cunoștințe solide în diverse domenii și cu o conștiință civică potrivită unei țări democratice”.

„Ceea ce s-a scris aici este despre oameni, despre cei care au respirat ca noi, au râs și au plâns ca noi, au vrut să facă bine, au fost îndoiți de greutăți, s-au ridicat, au trăit bucurii”, afirmă directoarea liceului, Cosmina Maria Nan, în argumentul cărții.

„Este despre școală, despre liniștea pământului și plânsul lui. Și mai ales, este despre neuitare. A uita, în acest context, este ingratitudine. A vorbi și recunoaște este reverență”, a mai scris ea.

Luna decembrie este declarată Luna sărbătorii la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae. Celelalte activități planificate sunt „100 de copaci plantați virtual”, „100 de fotografii despre școala mea”, „100 de jocuri practicate de elevi de-a lungul timpului” și „100 de melodii ale generațiilor”.

Liceul Teoretic Sfântu Nicolae are în prezent clase de la nivel primar și până la clasa a XII-a. Printre absolvenții lui se numără campionul olimpic Marius Urzică, actorul Cornel Gârbea și matematicianul Mihu Cerchez.

Foto credit: Facebook / Liceul Teoretic Sfântu Nicolae

Comentarii Facebook


Știri recente