Lansare de carte și vernisaje la Dervent

Mănăstirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului organizează astăzi, 18 iulie, lansarea unui volum dedicat părintelui Arsenie Papacioc, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc trei ani, și două vernisaje, unul dedicat regretatului duhovnic de la Mănăstirea Techirghiol, iar al doilea, expoziției cu lucrările realizate în cadrul Taberei internaționale de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”, informează Ziarul Lumina.

În semn de recunoștință față de marele duhovnic de la malul Mării Negre, părintele Arsenie Papacioc, mănăstirea constănțeană Dervent, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), organizează lansarea volumului „Am înțeles rostul meu. Părintele Arsenie în dosarele Securității”. De asemenea, este organizată o expoziție de fotografie și documente din Fototeca Ortodoxiei Românești și din arhiva CNSAS, intitulată: „Iubirea cu fapta: Părintele Arsenie Papacioc”, pentru a reliefa aspecte din viața duhovnicului de la malul mării. Potrivit Biroului de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, la aceste manifestări culturale participă Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Radu Preda, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Expoziția poate fi vizitată până duminică, 20 iulie.

Tot astăzi, la Mănăstirea Dervent, de la ora 17:00, are loc și vernisajul expoziției Taberei internaționale de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”, manifestare cultural-religioasă ajunsă la a IX-a ediție, la care au participat artiști plastici din România, Bulgaria, Turcia, Spania și Egipt.

„Proiectul cultural al Mănăstirii Dervent, susținut cu binecuvântarea și participarea Arhiepiscopiei Tomisului și inițiat în anul 2006, și-a conturat în timp o personalitate specială grație celor care l-au început, pe parcurs aflându-și modalități noi de exprimare. Toate acestea au însemnat timp și acumulări, experiențe și trăiri, capabile să adune la un loc artiști și monahi, critici de artă și arheologi, istorici și pelerini, studenți și reporteri sau simpli privitori la tot ceea ce se petrece în ambianța mănăstirii. Întâlnirea cu spațiul Dobrogei, propunere capitală a Mănăstirii Dervent, întâlnirea cu o istorie profundă, ale cărei semnificații continuă parcă mai mult ca niciodată să intereseze și să uimească, a produs în tot acest timp modificări ale percepției, ajustări ale atitudinii artistice și chiar regândirea semnului vizual, situație pe care o regăsim deseori în lucrările aflate deja în colecția de artă contemporană”, a precizat criticul de artă Alice Dinculescu, din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Tabăra internațională de creație „Dunărea și Dobrogea creștină” s-a desfășurat în perioada 7-18 iulie în incinta Așezământului monahal de la Dervent. Mănăstirea Dervent se află în comuna constănțeană Lipnița.

Comentarii Facebook


Știri recente