La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, aflat la Giula, în prezența mai multor membri ai comunității românești și oficialități, între care s-a numărat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, a fost lansat miercuri, 11 august 2011, albumul intitulat: „Poveștile caselor. Români în Buda și în Pesta”, aparținând Doamnei Maria Berényi și având un frumos cuvânt introductiv semnat de Excelența Sa, Doamna Ireny Comaroschi, Ambasadorul României în Republica Ungară, sub patronajul căreia această carte a văzut lumina tiparului, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Evenimentul editorial de excepție, marcat de apariția celei de-a unsprezecea cărți a Doamnei Maria Berényi, Directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, a consemnat și momentul în care Doamna Ambasador Ireny Comaroschi, aflată la final de mandat și-a luat rămas bun, cu emoția inevitabilă, dar și cu conștiința datoriei îndeplinite, de la comunitatea românească din Giula.
Cartea prezentată publicului românesc giulan, scrisă în trei limbi: română, engleză și maghiară, a fost rodul unei idei și inițiative a Doamnei Ambasador Ireny Comaroschi, care a vrut astfel să ofere cititorilor acestui album un omagiu dedicat conviețuirii la un loc a mai multor culturi, între care la loc de cinste se numără cultura română, dar și să îi aducă în atenție pe românii care au trăit sau au trecut prin Budapesta, lăsând în urma lor ctitorii de seamă și povești de viață demne de a fi auzite și urmate. În acest demers, pana renumitei cercetătoare Maria Berényi, purtată de mintea și sufletul său a purces cu curaj și trudă în aventura de a îmbina cercetarea științifică de până acum cu tonul povestirii, captivant și instructiv pentru orice cititor, lăsând în urma sa, ca dar de preț, acest album.
Între cei care au ținut să fie prezenți la această întâlnire de suflet și eveniment s-au mai numărat Domnul Gajda Róbert, Viceprimarul Giulei și Deputat Parlamentar, Domnul Călin Cămărășan, Consulul General al României la Giula, Domnul Răzvan Ciolcă, Consul al României la Seghedin, Domnul Ioan Ciotea, Directorul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria și Președintele Autoguvernării Minoritare Românești din Giula, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Emilia Martin, Directorul Muzeului „Albrecht Dürer”, din Giula, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu”, din Giula, Doamna Mária Kalcsó Istvánné, Primarul Chitighazului, intelectuali de seamă ai comunității, între care Maestrul Ștefan Oroian, din Giula și alți invitați.
În cuvântul său de rămas bun, Doamna Ambasador Ireny Comaroschi și-a exprimat încă o dată bucuria de a fi cunoscut comunitatea românească din Ungaria, pe care de-a lungul celor 6 ani de mandat a sprijinit-o în felurite chipuri și a ajutat-o să-și poată exprima doleanțele și să se poată dezvolta, mulțumirea față de toți cei care au primit-o cu sufletul deschis în cadrul diferitelor întâlniri care au avut loc și speranța pentru viitorul acestei comunități și pentru alte prilejuri de revedere. În semn de prețuire, invitații prezenți la acest eveniment au răsplătit persoana și munca depusă cu multe urări de bine și cu flori.
După cuvântul propriu-zis de prezentare a albumului, care i-a aparținut autoarei și după celelalte cuvinte de salut, a urmat o recepție, în timpul căreia scriitoarea cărții și Doamna Ambasador au oferit tuturor doritorilor autografe.
Munca de redactare a cărții a aparținut Doamnei Director Emilia Martin și un sprijin prețios în realizarea albumului a fost oferit și de Doamna Mihaela Bucin, Șeful Catedrei de Limba Română de la Universitatea din Seghedin.
În aceeași dimineață, Doamna Ambasador Ireny Comaroschi și Doamna Director Maria Berényi au fost oaspeții Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, la Reședința Eparhială din Giula.