Lansare de carte online | „Singurătatea îmblânzită: reflecții citadine despre Părinții pustiei”

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a organizat luni lansarea online a cărții „Singurătatea îmblânzită: reflecții citadine despre Părinții pustiei”, informează Radio Renaşterea.  Volumul apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române este semnat de lect. univ. Paul Siladi.

Lansarea cărţii a avut loc în data de 6 aprilie 2020, începând cu ora 19:00, evenimentul fiind găzduit de platforma „Zoom meetings”, cu participarea online a Episcopului vicar Benedict Bistriţeanul, a numeroși studenți, cadre universitare și public divers.

Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, lector la Facultatea de Teologie din Cluj – Napoca, pr. Cristian Sonea, prodecanul facultății, și de pr. lect. univ. Liviu Vidican-Manci.

„Paul Siladi este un căutător al simplității. Și unde să afli mai bine simplitatea decât în cartea Patericului, asupra căreia s-a oprit autorul. Lucrul acesta spune mult despre calitatea lui, nu doar intelectuală, ci și lăuntrică”, a spus ierarhul.

Evenimentul a fost moderat de pr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a scris Cuvântul înainte al cărții.

„Lecturând textele propuse de Paul Siladi, ne regăsim în fiecare avvă, indiferent că suntem sau nu monahi. Problemele cu care Părinţii deşertului s-au confruntat sunt și ale noastre, slăbiciunile lor sunt și slăbiciunile noastre, iar dacă prin viața ascetică au ajuns la un grad de înțelegere înaltă a vieții spirituale, experiența lor ni se comunică, nu o țin pentru ei, pentru că sunt conștienți că fiecare chip al lui Dumnezeu poate primi strălucirea dintru început”, a spus pr. prof. Vasile Stanciu.

La final, autorul lucrării a mulțumit tuturor pentru participare și pentru interesul arătat față de părinții deșertului.

„E o lectură bună în vremuri în care, fără să vrem, ajungem să replicăm, la scară mică, ceva din felul de a trăi al bătrânilor din deșertul egiptean: izolarea.”, afirmă PaulSiladi.

Cartea lansată vine în continuarea celei publicate în anul 2018, Orașul-deșert. Reflecții citadine despre Părinții pustiei, care cuprinde comentarii la apoftegmele din colecția alfabetică a Patericului egiptean, de la avva Antonie, până la avva Ilie inclusiv.

Răsfoieşte rezumatul cărții aici 

Comentarii Facebook


Știri recente