Lansare de carte la Primăria municipiului Caransebeș

Joi, 6 februarie, la orele serii, sala de festivități „Aula 1 decembrie 1989” a Primăriei municipiului Caransebeșului a găzduit lansarea de carte cu titlul „Viersuriri din Țara Feneș”, editura Eubeea, Timișoara 2013, a poetului Iosif Caraiman, după cum ne-a mărturisit Diac. Pavel Canea.

Organizatorii acestui eveniment au fost Casa de cultură „George Suru” din localitate, Primăria municipiului și Episcopia Caransebeșului. În deschiderea manifestării reprezentantul primăriei prof. Nicolae Borcean, city manager, în calitate de gazdă, împreună cu Ioan Cojocariu, directorul Casei de cultură au conturat viața și opera poetului Iosif Caraiman.

Reprezentantul Episcopiei Caransebeșului, părintele Daniel Alic, consilier cultural a transmis cuvânt de felicitare din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și totodată a subliniat faptul că poetul prin versurile religioase cuprinse în poezie și-a manifestat personalitatea duhovnicească. „Am venit la această manifestare din încredințarea Preasfințitului nostru părinte Lucian, pentru a felicita pe domnul Iosif Caraiman. Pentru că în carte sunt cuprinse multe poezii cu temă religioasă, credem că oarecum poetul și-a mărturisit în versuri, așa cum știe el mai bine, personalitatea religioasă și duhovnicească. Dumnezeu să-i dăruiască și de acum înainte ani frumoși, deplini și aceeași putere creatoare de frumos”.

Președintele filialei Timișoara a Uniuni scriitorilor din România, Cornel Ungureanu a prezentat pe autor ca fiind un mare trăitor în ceea ce face deoarece citându-l pe acesta, a spus: „Scriu pentru că în poezie sunt fericit ca în rugăciune, e ca și când aș fi în această lume care îmi aparține, care îmi dă identitatea de om și de poet, Țara Feneș”. A mai adăugat că „fără îndoială există o lume arhaică, extraordiar de veche în acest Banat, care păstrează în munți oameni despre care știm prea puține, tradiții pe care nu le cunoaștem deloc. Este cartea unui sistem de valori și mi se pare o bună lecție despre cele bune și despre cele rele din literatura română de azi”.

La eveniment au mai fost prezenți, scriitori, membri în Uniunea scriitorilor din România, oficialități, oameni de cultură, și prieteni ai poetului din Caransebeș, Reșița, Lugoj și Timișoara, și și-au manifestat opiniile despre viața și opera lui Iosif Caraiman, poeții Liubița Raichici, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin,. Gheorge Zincescu, Nicolae Sârbu, Alexandra Gorghiu, Lorin Cimponeriu, Gabriela Savitsky, Costel Simedrea, prozatorul Dan Popoviciu și alții.

Poetul Iosif Caraiman este fiul lui Ion Caraiman, cojocar din Feneș, cel plecat primul dintre partizanii din Munții Banatului. S-a născut pe data de 31 martie 1948, localitatea Feneș din județul Caraș-Severin. A urmat clasele primare în Feneș, iar cele gimnaziale la Armeniș, studiile liceale le-a urmat la Liceul de Matematică-Fizică „Traian Doda” din Caransebeș între anii 1962-1967. Are peste zece volume publicate și în anul 2003 a luat Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente