Langada: Sfinţirea Primei Biserici închinate Sfântului Cuvios Porfirie

Prima biserică închinată Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul a fost sfinţită marţi, 10 mai 2016, în localitatea Iraklion din Langada, informează imlagada.gr.

Slujba de sfinţire şi prima Sfântă Liturghie au fost oficiate de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade. Împreună cu Preafericirea Sa au coliturghisit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Greciei:

 • Mitropolitul Alexandros de Mantinia şi Kynouria;
 • Mitropolitul Theoklitos de Vrestheni;
 • Mitropolitul Andreas de Arkalochorion, Kastelion şi Viannos;
 • Mitropolitul Dorotheos de Syros;
 • Mitropolitul Chrysostomos de Patra;
 • Mitropolitul Athinagoras de Ilion, Acharnes şi Petroupolis;
 • Mitropolitul Kyrillos de Kifisia, Amarousion şi Oropou;
 • Mitropolitul Timotheos de Thessaliotida şi Fanariofarsala;
 • Mitropolitul Maximos de Ioannina;
 • Mitropolitul Ioustinos de Nea Krini şi Kalamaria;
 • Mitropolitul David de Grevena;
 • Mitropolitul Chrysostomos de Trikki şi Stagon;
 • Mitropolitul Ioannis de Langada, Liti şi Rentini;
 • Episcopul Dimitrios de Therma;
 • Episcopul Nikiphoros de Amorion.

La eveniment au participat diferiţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale.

La finalul slujbei, Mitropolitul Ioannis de Langada, Liti şi Rentini a mulţumit Arhiepiscopului Atenei pentru participarea la slujbele dedicate sfinţirii locaşului de cult, oferindu-i în semn de recunoştinţă cea mai înaltă dinstincţie a Mitropoliei: Crucea de aur a Sfântului Apostol Pavel şi a Sfinţilor Chiril şi Metodie.

În cuvântarea sa, Mitropolitul Ioannis a spus că „Sfântul Porfirie a fost un prieten adevărat al lui Iisus Hristos, un om nefăţarnic şi cu un cuget bisericesc adevărat”. De asemenea, a menţionat faptul că Sfântul Porfirie a ales acel loc pentru a i se ridica o biserică în chip minunat. În omilia sa, Mitropolitul de Langada a subliniat faptul că „Biserica poate avea duşmani, dar îi priveşte pe toţi cu aceeaşi dragoste nemicşorată, pentru că scopul ei este acela de a călăuzi oamenii către Dumnezeu”.

La rândul său, Arhiepiscopul Ieronim a mulţumit pentru invitaţie şi pentru conferirea distincţiei, făcând referire totodată la faptul că scopul episcopilor este acela de a fi în slujba oamenilor. „Patria noastă se află pe un drum dificil” a afirmat Arhiepiscopul adăugând că „toate chinurile noastre vor continua şi probabil că greutăţile se vor înmulţi, dar să urmăm sfatului Sfântului Porfirie care a zis: răbdare şi ochii îndreptaţi spre cer!

Preafericitul Părinte Ieronim a subliniat nevoia unei sinergii (conlucrări) cu Dumnezeu şi a transmis un mesaj către autorităţile prezente la eveniment: „Sunt bune conferinţele şi participările la evenimente, dar acestea sunt ca nişte aspirine care opresc durerea pentru puţin timp şi nu vindecă boala. Avem nevoie de anticorpi. Este timpul să gândim cu toţii şi să ne asumăm responsabilităţile. Să nu căutăm să transmitem altora propriile noastre greşeli”.

După acest moment, ierarhii au vizitat Muzeul Bizantin al Episcopiei de Liti şi biserica Sfântul Atanasie de Liti, unde a avut loc prezentarea noului volum al Mitropolitului Ioannis de Langada, intitulat „Biserica împărătească – Vechea Catedrală Mitropolitană din Tesalonic. Biserica Puterilor fără de trup – Sfântul Gheorghe Rotonda”, în care se prezintă istoria acestui monument al Ortodoxiei.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Arhiepiscopul Ieronim a participat la Sărbătoarea Tineretului, organizată de Mitropolia de Langada, Liti şi Rentini, în colaborare cu Biroul pentru Tineret şi Şcolile de Catehizare ale parohiilor.

Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul (1906-1991) a fost un duhovnic grec harismatic, care s-a nevoit în Sfântul Munte Athos. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului l-a trecut în rândul sfinţilor în cadrul şedinţei sale din 27 noiembrie 2013, cu zi de prăznuire 2 decembrie, ziua trecerii sale la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente