Biserica „Sf. Haralambie” din zona Pieței Centrale a orașului Galați și-a cinstit luni ocrotitorul, prilej cu care Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a oficiat Sf. Liturghie și a binecuvântat lucrările de construcție realizate la noul centru social al parohiei.
Special pentru sărbătoare, a fost adusă de la Parohia „Sfinții Împărați” din oraș o raclă cu moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ale Sfinților Mucenici Cosma și Damian, doctori fără de arginți, și ale Sfântului Mucenic Trifon.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Haralambie și a apreciat activitatea cu tinerii desfășurată în parohie.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian l-a hirotonit preot pe diaconul Cristian Iorga, pe seama Bisericii „Înălțarea Domnului” din comuna Ciocile, județul Brăila.

La slujbă au participat și elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galați, iar mulți credincioși au primit Sf. Împărtășanie.
Filantropie și înnoire
După Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la cele veșnice, dar și pentru toți bolnavii tratați în bolnița care a existat pe terenul actualei biserici și pentru cei care au fost înmormântați în fostul cimitir din apropiere.
La final, părintele arhiepiscop a binecuvântat lucrările de construcție realizate la noul centru social al parohiei.
Peste 400 de pachete cu mâncare au fost distribuite credincioșilor cu prilejul hramului. În zilele premergătoare sărbătorii, parohia a mai oferit o masă caldă pentru cei 55 de asistați de la Căminul de Bătrâni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Galați și pachete cu alimente pentru 10 de familii de vârstnici vulnerabili social.
Biserica „Sf. Haralambie” a fost construită în numai șapte luni, în 1848, de opt negustori din Galați. Pe terenul actualei biserici au fost la început o bolniță pentru bolnavii de holeră și un cimitir.
Începând din 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare și restaurare. În prezent, în interior se desfășoară lucrări de pictură.
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos