Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” este expusă pentru prima dată la un eveniment de specialitate din Olanda

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, cea dintâi lalea olandeză cu nume românesc, este pentru prima dată expusă – la Pavilionul Willem-Alexander din Parcul Keukenhof, în Olanda. Acest soi este cultivat începând din 2018, iar lalelele expuse pot fi admirate până în 15 mai în Parcul Keukenhof.

Laleaua, al cărei nume a fost ales la inițiativa Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei românești din Schiedam/Rotterdam, a înflorit anul acesta pentru a treia oară. 325 de bulbi din acest soi unic au fost înscriși de cultivator, Christian Kolk din Kloosterburen, în expoziția în aer liber organizată în cea mai frumoasă grădină de primăvară din lume.

Vineri, președinta și câteva membre ale asociației parohiale s-au fotografiat în ie românească în dreptul lalelelor „Doamna Maria Brâncoveanu″ din celebrul parc Keukenhof.

Laleaua a înflorit și în grădina bisericii Parohiei „Sf. Grigorie Teologul”: lângă Troițǎ și în apropierea puietului descendent din Teiul lui Eminescu. Lalele „Doamna Maria Brâncoveanu” au înflorit și la mormintele celor doi soldați români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și ale căror rămășițe pământești odihnesc în Cimitirul Militar din Leusden.

Bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” au fost dăruiți mai multor lăcașe de cult, instituții și personalități culturale din România, Țările de Jos, Grecia, Republica Moldova, Franța și Germania.

Președinta și câteva membre ale asociației parohiale s-au fotografiat alături de laleaua expusă în celebrul parc olandez vineri, 29 aprilie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca EnePrintre acestea se numără: Patriarhia Română, Catedrala Mântuirii Neamului, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale din Paris, Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din București, mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sfântul Sava” din Iași, Arhiepiscopia Râmnicului, Administrația Prezidențială, grădina Senatului României, municipiul Râmnicu Vâlcea, Institutul Român/Biblioteca Română din Freiburg, grădinile botanice din București, Iași și Cluj-Napoca.

Aceiași bulbi ai lalelei au fost oferiți Regelui Willem-Alexander și Reginei Máxima ai Țărilor de Jos, Familiei Regale a României, unor așezăminte de cult din București, din județele Prahova, Vâlcea, Covasna, Mehedinți, Maramureș, Suceava, Brașov, precum și mănăstirii Izvorul Tămăduirii de pe insula grecească Sikinos.

Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” își desfășoară activitatea în cadrul parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam și a intrat în cel de-al șaselea an de activitate.  Parohul comunității din Schiedam/Rotterdam este Părintele Ioan Dură, Protopopul Țărilor de Jos.

Foto credit: Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente