Lăcaș de cult pentru o comunitate de 45 persoane sfințit de Mitropolitul Andrei

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit vineri, 25 ianuarie 2019, Biserica „Sf. Ier. Grigorie Teologul” din Muntele Săcelului, în ziua în care comunitatea și-a serbat ocrotitorul spiritual.

Lăcașul de cult din lemn este destinat locuitorilor din Muntele Săcelului și din Moara de Pădure, comunitate care nu depășește 45 credincioși.

IPS Andrei sfințind Biserica filiei Muntele Săcelului. ©Mitropolia Clujului

De construcția noii biserici s-a îngrijit, începând cu toamna anului 2015, preotul paroh din Săcel, parohie de care aparține filia Muntele Săcelului, comuna Băișoara, județul Cluj.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată, Pr. Mihai Răzvan Bogdan a fost hirotesit iconom de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Pr. Mihai Răzvan Bogdan hirotesit iconom. ©Mitropolia Clujului

Biserica din Muntele Săcelului

Construcția a venit ca răspuns la o necesitate resimțită de credincioșii din Muntele Săcelului, care trebuiau să parcurgă 3 km până la biserica vechii vetre a satului.

Biserica veche a fost construită pe munte, acolo unde în anii ‘80-‘90 se găsea vechea vatră a comunității, ce număra aproximativ 250 de persoane. Cu timpul însă, zona s-a depopulat, iar credincioșii rămași în filie au ajuns să fie nevoiți să parcurgă pe jos, aproximativ 3 km de drum forestier, care, mai ales iarna, era impracticabil.

Astfel, la dorința lor, s-a reușit zidirea bisericii cu hramul Sf. Ier. Grigorie Teologul, o biserică de 90 mp, din lemn de brad pe talpă de stejar, în stil bizantin. Arhitecții care au elaborat planul acestei bisericii sunt arh. Călin Chifăr, alături de arh. Gicu Chistol.

În momentul de față, biserica este acoperită, are instalație de încălzire în șapă și se poate sluji în ea. Lucrările de finalizare a construcției urmează a fi reluate și se are în vedere  padimentarea interiorului, izolarea și montarea lambriului din lemn, precum și a iconostasului.

Mitropolitul Andrei a oficiat vineri, de hramul bisericii, slujba de sfințire, apoi Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei a rostit un cuvânt intitulat „Păstorul cel bun”, făcând referire la viața Sf. Ier. Grigorie Teologul.

Mai multe informații despre eveniment puteți afla consultând site-ul oficial al Mitropoliei.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente