Lăcaş de cult în amintirea victimelor Fenomenului Piteşti, „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“

În curtea fostului penitenciar din Piteşti va fi construit un lăcaş de cult în amintirea deţinuţilor care au suferit represalii din partea regimului comunist. Piatra de temelie a fost aşezată luni de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

Responsabil pentru buna desfășurare lucrărilor a fost desemnat părintele Cozmin Ionuț Miloiu, care slujește în prezent la paraclisul din clădirea închisorii.

Fosta închisoare Pitești reprezintă centrul suferinței fizice și spirituale din perioada comunistă, din cauza ororilor experimentului de „reeducare prin tortură” care s-a desfășurat între 1949-1951.

Slujba de sfinţire a fost precedată de Sfânta Liturghie şi de parastasul pentru victimele din penitenciarul Piteşti.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre situația dificilă prin care au fost obligați să treacă peste 600 de  tinerii aduși la Pitești din toate orașele țării și a îndemnat să cultive permanent  respectul și dragostea față de semenii lor.

La slujbele comemorative au asistat reprezentanţi ai Asociației Fostilor Deținuți Politici – filiala Pitești, precum și ai Fundației ,,Memorialul Închisoarea Pitești”.

Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Penitenciarul din Pitești, în forma sa actuală, a fost construit între 1937-1941 și a funcționat ca penitenciar până în 1977. În interiorul penitenciarului a fost amenajată o capelă. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care au suferit în închisoarea de la Piteşti. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Ierarhul s-a deplasat la Monumentul dedicat victimelor de la Închisoarea Pitești, aflat pe bulevardul central al orașului,  unde au fost  rostite rugăciuni în memoria celor adormiți. Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Comentarii Facebook


Știri recente