Laborator de Sociologia și Geopolitica Religiilor. Lansarea lui a avut loc în cadrul Conferinței „Dumnezeu își ia revanșa?”

Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor a fost lansat marți în cadrul Conferinței Dumnezeu își ia revanșa? ce a avut loc în Aula Academiei Române din Capitală. Laboratorul va funcționa în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu (ISPRI) al Academiei Române.

La eveniment au fost prezenți academicieni, reprezentanți ai cultelor religioase din România, profesori de științe politice, teologie, filosofie și alte domenii conexe.

Conferința a fost deschisă de Acad. Victor Voicu, Secretar General al Academiei Române prin discursul intitulat Premise la geopolitica religiilor azi. Quo vadis Europa?

Inițiativa acestui laborator aparține Prof. Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, căruia Părintele Patriarh Daniel i-a transmis felicitări prin intermediul PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal:

Apreciem această inițiativă întrucât societatea contemporană extrem de complexă se confruntă și cu aceste probleme de natură religioasă. Așa cum a spus în mai multe rânduri domnul Secretar de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, societatea românească, dar nu numai, se confruntă cu un grav analfabetism religios, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a exemplificat câteva idei răspândite în spațiul public din cauza acestui fenomen.

Acest analfabetism religios a dus ca după 1989, cu privire la viața și locul Bisericii în societatea românească, să se facă afirmații extrem de exagerate. De la faptul că Biserica a reapărut după 45 ani de lipsă din spațiul public, unii s-au grăbit să își exprime frica potrivit căreia există riscul proclamării «republicii ortodoxe române».

Preasfinția Sa a amintit și de ideea scriitorului Dan Brown lansată în spațiul public potrivit căreia „Dumnezeu va pierde lupta cu știința, iar religia va fi înlocuită de o nouă formă de conștiință colectivă”.

Acest laborator pentru sociologia și geopolitica religiei vine să creeze o alfabetizare din perspectivă religioasă, mai ales a tinerelor generații, și lucrul acesta este foarte important, a adăugat PS Varlaam conform Trinitas TV.

Acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual al Academiei Române, a subliniat de asemenea, necesitatea înființării unui astfel de laborator.

În continuare, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, și-a exprimat aprecierea față de ideea interacțiunii între specialiștii în politică și cei din religie:

În contextul în care, atât la nivel european cât și național, fenomenul religios este din ce în ce mai analizat din perspectivă interdisciplinară, este de o mare importanță crearea unui astfel de centru de studii care să reunească specialiști în domenii conexe interacțiunii delicate și complexe dintre  religios și politic.

La final, Prof. Dan Dungaciu a prezentat câteva contribuții importante în domeniul geopoliticii contemporane. El a argumentat necesitatea existenței acestui laborator din perspectiva lipsei în România a unei instituții specializate, care să analizeze în mod echilibrat și competent problemele religioase cu incidență politică, socială, geopolitică și ­care să transmită concluziile către cetățeni, factorii politici și mediul academic.

Comunicările susținute în cadrul acestei conferințe vor fi publicate anul viitor într-un volum editat de Laboratorul de sociologia și geopolitica religiilor.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente