La Viena a avut la o conferinţă despre mass-media și cultul creștin

La Viena a avut loc o conferință internațională de teologie despre mass-media și cultul creștin, în perioada 3-6 martie 2022.

Intitulată „Cultus Publicus & Mass Media. Liturgie durch, mit und in Medien (Cultul public și Mass-media. Liturghia prin, cu și în Mass-media)”, conferinţa s-a desfăşurat la Centrul de formare „Kardinal-König-Haus” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. 

Între participanţi s-a aflat Arhid. dr. Vlăduț-Iulian Roșu, slujitor la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou din București. El a susţinut prelegerea „Liturgie und Medien in der Rumänisch-Orthodoxen Kirche (Liturghie și mass-media în Biserica Ortodoxă Română)”. 

„De mai bine de doi ani, pandemia de Covid-19 a ținut lumea, statele, societatea și, nu în ultimul rând, Biserica în suspans. Timp de câteva luni, cultul public a putut fi săvârșit doar cu ușile închise, cu toate acestea slujbele Bisericii au cunoscut un adevărat boom datorită folosirii instrumentelor mass-media moderne, mai ales în perioadele de izolare și de restricții”.

„Astfel, mass-media a devenit parte integrantă a vieții duhovnicești și va continua să facă acest lucru în viitor. Pe baza acestei observații, prelegerile și atelierele de lucru organizate în cadrul conferinței organizate la Viena au pus în lumină problema utilizării mass-media în cultul creștin din diferite perspective”.

„În acest fel, discuția liturgico-teologică a fost îmbogățită cu perspective practice în domeniul larg al difuzării și al organizării mediatice a slujbelor. Atât în mass-media clasică, cât și în mediul online, și-a făcut loc și Biserica Ortodoxă, a cărui scop este propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu și a rugăciunii comune din biserică pentru cei care nu pot fi prezenți la slujbe din motive serioase, cu precădere pentru cei bolnavi”, a relatat Arhid. Vlăduț Roșu. 

În timpul evenimentului, Arhid. Vlăduț Roșu a evidențiat buna organizare a Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române, precum şi modul în care slujbele religioase sunt transmise în Patriarhia Română, subliniind avantajele, dar și provocările pe care le poate aduce participarea mediatică la slujbele Bisericii.

Printre partenerii conferinţei s-au numărat Facultatea de Teologie-Romano-Catolică a Universității din Viena,  Arhiepiscopia Romano-Catolică de Viena, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Paderborn , Asociația Renovabis, Departamentul de Religie și Etică al Corporației Austriece de Radiodifuziune (ORF) și Academia Catolică Media (Katolische Medien Akademie, KMA).

Sursă foto: Arhid. Vlăduț Roșu 

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente