La Vecernia de hramul Catedralei din Huși Episcopul Macarie a îndemnat să cultivăm smerenia şi recunoştinţa

În omilia sa de joi seara de la slujba Vecerniei prilejuită de hramul Catedralei din Huşi, Preasfinţitul Părinte Macarie a îndemnat credincioșii să cultive „smerenia şi recunoştinţa în această lume în care domină egoismul şi invidia”.

Slujba Vecerniei unită cu Litia, din 28 iunie, a fost oficiată de Episcopul Ignatie al Huşilor împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord, informează site-ul oficial al eparhiei.

Preasfințitul Părinte Macarie a vorbit în cuvântul său despre viața unui „vrednic urmaş al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”, Episcopul Iacob Stamati.

Sfinţii Apostoli şi urmaşii lor s-au dedicat integral slujirii lui Hristos şi semenilor. Şi mă opresc la Episcopul Iacob Stamati care a păstorit la Huşi şi a adus aici, spre binecuvântare şi sfinţire, mâna Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi.

Preasfinția Sa a subliniat trei lecții de omenie desprinse din viața episcopului Iacob Stamati, prima fiind „păstrarea smereniei şi perfectarea recunoştinţei: el nu a uitat de unde a plecat”.

A doua lecţie, a spus ierarhul, „este îndemnul la simplitate; prin ea suntem învăţaţi să nu pierdem legătura cu cei care au nevoie de sprijinul nostru”.

Episcopul Macarie a precizat că cea de-a treia lecţie „este dragostea pe care trebuie să o avem faţă de cei ce au nevoie de noi”.

Așadar trebuie „să cultivăm smerenia, recunoştinţa şi dragostea faţă de aproapele, în această lume în care domină ambiţia, egoismul, invidia, negrija şi nepăsarea.”, spus Preasfințitul Părinte Macarie.

La  final, Preasfinţitul Părinte Ignatie a prezentat credincioşilor icoana hramului Catedralei:

Icoana relicvar a Sfinților ocrototori ai Catedralei Episcopale din Huși

„Icoana relicvar concentrează, prin imagine şi foarte puţine cuvinte, toată istoria Episcopiei Huşilor. Ea conţine şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Petru şi în scurt timp vom adăuga şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Pavel, pentru a rămâne aici spre închinare.”

La finalul Vecerniei, ierarhii prezenţi au sfinţit icoana relicvar care îi reprezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel alături de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorii Catedralei Episcopale.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente