La Varniţa a fost binecuvântat un monument dedicat Regelui Ferdinand I

Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a binecuvântat sâmbătă un monument dedicat regelui Ferdinand I în localitatea Varniţa, Rep. Moldova.

Ceremonialul a debutat cu intonarea imnurilor de stat al Republicii Moldova şi al României, apoi a urmat dezvelirea monumentului şi slujba de sfinţire.

La eveniment au luat cuvântul: Pr. Nicolae Dorneanu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, avocatul Iulian Rusanovschi.

Bustul Regelui Ferdinand I

Lucrările de reconstituire a postamentului din piatră au fost încredințate meșterului popular Vladislav Lozan din Cosăuți, iar bustul și placa din bronz au fost turnate de sculptorul Veaceslav Jiglițchi din Chișinău.

Pe spatele postamentului de piatră sunt inscripţionate numele eroilor din Varnița căzuți în primul război mondial.

Iniţiativa de a construi un monument dedicat eroilor neamului, dar şi un bust reprezentând pe Regele Ferdinand I, a apărut acum mai bine de 80, în 1935.

Nu se cunoaşte cu exactitate dacă monumentul a mai fost ridicat şi inaugurat, deoarece în 1940 a urma ocuparea Basarabiei de către imperiul sovietic.

Ideea a fost reluată în 2017 când, din inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, au fost începute lucrările de reconstituire a bustului Regelui Ferdinand I.

Consiliul local Varnița a aprobat această inițiativă și a dispus instalarea monumentului în curtea Scolii de Arte, în apropiere de monumentul eroilor sovietici căzuți în al doilea război mondial.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente