La un simpozion din Sibiu s-a discutat despre contribuția Franței la Marea Unire

Biblioteca Județeană  „ASTRA” din Sibiu a găzduit joi, 1 noiembrie, deschiderea Simpozionului internațional „Franța, o inimă care a bătut pentru Marea Unire”.

Evenimentul a fost organizat de mai multe instituții sibiene în parteneriat cu Academia de Științe, Litere și Arte din La Rochelle, Franța, informează Mitropolia Ardealului .

În deschidere au cântat corurile Reuniunii de Cântări Române din Săliște, corul „Floare de Bujor” din Gura Râului, și o elevă a Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu.

La ceremonie a participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, membru corespondent al academiei din La Rochelle.

Ierarhul i-a felicitat pe participanți și a subliniat importanța unui astfel de simpozion.

„Sunt prezenți la Sibiu patru membri ai academiei franceze care au expus prelegeri și conferințe în legătură cu evenimentele care au avut loc în istoria noastră, evenimente la care au participat și personalități din Franța”.

„Aceste expuneri au fost foarte antrenante și s-au alăturat expunerilor profesorilor noștri și ale directorilor de arhive din Sibiu, Cluj și Iași. Toate acestea au prezentat evenimente legate de Marea Unire și activitatea generalului Berthelot le-a împlinit aici în și pentru România”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Președintele Academiei de Științe, Litere și Arte din La Rochelle, Pascal Even, a spus că „există o colaborare fructuoasă între Academia de La Rochelle, care datează din 1732, și Sibiul cultural și universitar. Am venit cu mare plăcere aici, la Sibiu și sperăm că legăturile noastre cu România se vor fortifica în viitor”.

Simpozionul a avut loc în perioada 1-2 noiembrie, iar scopul acestuia a fost promovarea unor personalități franceze care au contribuit la făurirea României Mari, între care generalul Henry Berthelot.

În cea de a doua zi a simpozionului a fost dezvelită o placă comemorativă în orașul Săliște la un secol de la vizita generalului Henry Berthelot în localitatea sibiană.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente