La sinaxa monahală a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a discutat despre cimitirele mănăstirești din eparhie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat joi Sinaxa Monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor. Au avut loc prezentări despre cimitirele mănăstirești și s-a discutat despre necesitatea construirii de noi cimitire, precum și de case de oaspeți pe lângă așezămintele monahale din preajma Capitalei.

Întrunirea stareților și starețelor din eparhia Bucureștilor a început cu o slujbă de Te Deum oficiată în sala Europa Christiana de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La ședința de lucru, a fost prezentat referatul „Personalități ale culturii românești care așteaptă învierea cea de obște în cimitirele mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor”, realizat de Arhim. Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal, și a fost vizionat filmul documentar „Cimitirul Mănăstirii Cernica. Istorie și veșnicie”, realizat de Trinitas TV.

„Pomenirea celor adormiți întru Domnul și grija față de mormintele acestora exprimă credința în Înviere și viața veșnică și profunda convingere că viața este mai tare decât moartea”, a spus Arhim. Policarp Chițulescu în încheierea prezentării sale.

„În același timp, acestea reprezintă o datorie creștinească, un gest de recunoștință și de comuniune între generații. Privite din această perspectivă, au devenit din locuri care provocau spaimă, tristețe și apăsare sufletească, locuri de pelerinaj și de reculegere spirituală.”

Prezentarea și filmul au fost urmate de discuții în plen.

„E foarte important ca, după modelul Mănăstirii Cernica, la fiecare din aceste cimitire să fie un panou în care să fie indicate mormintele acestor personalități”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Astfel, a explicat Preafericirea Sa, elevii și reprezentanții instituțiilor culturale vor putea identifica mai ușor locurile de veci și se vor putea organiza mai simplu pomenirile pentru ei.

La sinaxă s-a discutat și despre lucrările de construcție aflate în desfășurare la mănăstiri sau necesare pe viitor. Pe lângă necesitatea construirii de case de oaspeți la mănăstirile din județul Ilfov, a fost identificată și nevoia de a construi cimitire pentru mireni în apropierea mănăstirilor.

Părintele Patriarh Daniel a arătat că multe personalități românești și mulți donatori ai sfintelor așezăminte își doresc un loc de odihnă în apropierea mănăstirilor, pentru că sunt liturghii zilnice și pomeniri mai multe.

Patriarhul Daniel la sinaxa monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor

Patriarhul Daniel a mai spus că este bine să fie pomeniți și menționați binefăcătorii, deoarece aceștia „au înțeles misiunea Bisericii și faptul că trebuie ajutată dacă vrem ca și ea să ajute în continuare poporul”.

„Sunt sponsori sau donatori care au făcut ceva pentru mănăstire și întreabă dacă pot fi înmormântați acolo. Și atunci se ține legătura cu familia lor, cu urmașii. E lucrare pastoral-misionară nu atât pentru morți, cât pentru cei care sunt aparținători familiei respective”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

În Arhiepiscopia Bucureștilor există nouă cimitire mănăstirești, multe adăpostind locuri de veci ale unor personalități marcante ale istoriei sau culturii românești.

De exemplu, la Mănăstirea Cernica odihnesc câțiva dintre cei implicați în realizarea Unirii Basarabiei cu România în 1918, iar la Mănăstirea Zamfira își dorm somnul de veci cinci membri ai familiei lui Nicolae Iorga.

În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 35 de mănăstiri și cinci schituri.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente