La momentul festiv organizat cu prilejul împlinirii a 13 ani de la întronizare, Patriarhul României a primit felicitări din partea autorităților statului pentru deciziile luate în perioada pandemiei și pentru gestionarea înțeleaptă a tensiunilor apărute în starea de urgență.
Președintele României
„Anul 2020 a supus întreaga societate românească unei încercări deosebite, din cauza pandemiei de COVID-19. Aţi lucrat cu devotament pentru ca Biserica Ortodoxă Română să se afle acolo unde îi este locul, în efortul întregii societăţi de a ne regăsi împreună, în jurul valorilor care ne-au unit ca naţiune. Ştiu că nu v-a fost uşor! Am constatat încă o dată că Biserica Ortodoxă Română vă are ca Întăistătător şi pentru că aveţi viziunea, dăruirea, vocaţia şi energia necesare”, a transmis Președintele României.
Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost citit de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.
Secretarul de Stat pentru Culte
Victor Opaschi, în calitate de Secretar de Stat pentru Culte, a fost mai aproape de „undele de șoc” resimțite de Biserică în timpul „acestei nenorociri”. El a spus că „relaţia dintre Stat şi Biserică a fost supusă încercărilor, îndeosebi în perioada sărbătorilor pascale”.
„Ne amintim cu toţii mesajele critice care veneau în cascadă la adresa Bisericii şi Întâistătătorului Ei, reproşându-se lipsa de reacţie la unele decizii ale autorităţilor. Pe un fond firesc de nelinişte, iritare şi dezamăgire, apăruseră manipulările, incultura crasă, vanităţile, lipsa de discernământ, resentimentele private, teribilismul”.
„Din partea unora a fost chiar o încercare iresponsabilă de asmuţire a Bisericii împotriva Statului. Paradoxul situaţiei a fost că tirul nemulţumirilor a fost îndreptat spre Preafericirea Voastră, care, în fiecare moment, căuta soluţii de acomodare la noile realităţi impuse de pandemie”.
„Consider că am datoria de conştiinţă să salut în mod public, la o asemenea ocazie festivă, şi să Vă fiu recunoscător pentru înţelepciunea, verticalitatea în atitudine, limpezimea reacţiilor şi a deciziilor pe care Preafericirea Voastră le-aţi luat în acele zile tensionate”, a spus Secretarul de Stat pentru Culte.
Victor Opaschi a remarcat că în urma acestei situații „oamenii au înţeles nu doar că Biserica și Patriarhul ei nu au trădat pe nimeni, ci au primit şi o lecţie elementară de democraţie”.
Mesaje de felicitare au transmis și Ioan Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, Monica Anisie, Ministrul Educaţiei şi Cercetării.
Fonduri europene pentru cei aflați în nevoi
Pe lângă urările adresate Patriarhului Daniel, Marcel Boloș a anunțat că Ministerul Fondurilor Europene a propus, în premieră, crearea unui Program Operaţional dedicat sprijinirii persoanelor fără posibilăți materiale, celor cu dizabilități și vârstnicilor. În acest program vor fi investite fonduri în valoare de 3,5 miliarde de euro.
Ministrul Marcel Boloș, care este și cleric îmbisericit la Catedrala Națională și la „Sf. Spiridon”-Nou, a subliniat necesitatea unui parteneriat cu Biserica Ortodoxă prin care fondurile europene să fie fructificate „în favoarea semenilor noştri aflaţi în nevoi, în favoarea celor aflaţi pe patul de suferinţă în centrele de îngrijiri paleative sau, de ce nu, pentru înfrumuseţarea şi valorizarea edificiilor bisericeşti”.
”Considerăm aceste aprecieri îndreptate spre întreaga Biserică Ortodoxă Română
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru felicitările și aprecierile primite. Patriarhul a spus că le consideră ca fiind „îndreptate spre întreaga Biserică Ortodoxă Română, pentru că toate lucrările noastre sunt lucrări în comuniune, în urma consfătuirilor şi a conlucrării practice”.
Patriarhul României a subliniat importanţa conlucrării dintre Stat şi Biserică „într‑o vreme în care cetăţenii români au nevoie de încurajare şi de susţinere în rezolvarea problemelor zilnice”.
„Totdeauna, în cooperarea dintre Stat şi Biserică, instituţiile care rezultă din această cooperare trebuie motivate nu doar pe o modă a zilei, sau faptul că s-au cerut bani și trebuie cheltuiți, ci că sunt instituţii de cultivare a demnităţii umane, dar şi a comuniunii între generaţii”.
„Toate aceste lucrări de cooperare sunt necesare, dar în același timp trebuie să arătăm și latura lor spirituală, nu doar cea pur socială. Motivația noastră vine din Sfânta Scriptură și din viețile sfinților”.
Data întonizării, 30 septembrie, este sărbătoarea oficială a Patriarhiului Daniel. Părintele Patriarh își serbează ziua de naștere în data de 22 iulie și ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Proroc Daniel, în data de 17 decembrie.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Vezi mai multe imagini de la eveniment în galeria foto.
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.