La Râmnicu Vâlcea a fost organizat un simpozion naţional dedicat Marii Uniri

Simpozion Râmnic

Simpozionul Național „Contextul intern și internațional al înfăptuirii idealului național în anul 1918”, desfăşurat miercuri la Râmnicu Vâlcea, a fost găzduit de Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează site-ul oficial al instituţiei.

În deschiderea lucrărilor, IPS Varsanufie a transmis un mesaj participanţilor în care a evidenţiat contribuţia Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri. El a semnalat şi faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2018 drept Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, având în vedere că se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea acestui ideal spre care a năzuit poporul român de veacuri.

Fără a ne păstra conștiința de neam, fără a lupta pentru unitatea noastră, fără a păstra nealterată credința noastră ortodoxă pe care am primit-o ca dar suprem de la moșii și strămoșii noștri, nici constituția, nici altă carte de legiuri nu mai poate avea vreo valoare. Biserica  a militat dintotdeauna pentru unitatea tuturor oamenilor, dar, în același timp, pentru salvarea specificității personale a fiecăruia, pentru menținerea identității personale a fiecărui neam în parte, a subliniat ierarhul.

În cadrul simpozionului moderat de către părintele Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, au fost susținute următoarele comunicări:

  • „1918, anul întregirii României în contextul eliberării naționale a popoarelor europene” – prof. univ. dr. Ioan Scurtu;
  • „România în anii premergători Marii Uniri” – prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă de la Universitatea «Valahia» din Târgoviște»;
  • „Contextul intern și extern al revenirii Basarabiei în hotarele Țării” – prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu;
  • „Unirea Basarabiei cu România, reflectată în documentele de arhivă din Vâlcea” – dr. Ionela Dinescu de la Serviciul județean Vâlcea al Arhivelor Naționale;
  • „Contribuția lui Ion I.C. Brătianu la Unirea Basarabiei cu România” – dr. Ionuț Cojocaru;
  • „Revista «Stefadina… file de arhivă» și Centenarul Marii Uniri” – dr. Mihai Nicolae;

Evenimentul cultural a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, Academia Oamenilor de Știință din România, Forumul Cultural al Râmnicului, Asociația «Stefadina» din București.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…