La Putna va fi inaugurat Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”

Cu prilejul manifestărilor culturale şi religioase dedicate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, la Mănăstirea Putna va avea loc luni inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”.

Portalul este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, în data de 1 aprilie 1941.

În acel an au fost ucişi peste două mii de români de pe Valea Siretului care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România.

Golgota Neamului – Fântâna Albă

Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacru din 1941 şi o fântână.

Pe site-ul Mănăstirii Putna este prezentată explicaţia acestui portal: „Poarta este trecerea; troița marchează locul jertfei și, așezată înaintea porții, arată că cei uciși au căzut în fața locului de trecere în România cea iubită, iar cișmeaua este simbolul vieții care izvorăște din jertfa lor”.

Programul evenimentelor

Duminică, 1 iulie
17.45 – Sfințirea Crucii unității neamului românesc;

18.00–22.00 – Slujba Privegherii;

Luni, 2 iulie
9.30–12.00 – Sfânta Liturghie arhierească; la Chinonic va cânta Corala „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”;

12.00–12.30 – Recital susținut de Orchestra-Model și Corul „Credo” ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și de Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni;

12.30–13.00 – Ceremonia militară de depunere de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare;

13.00–13.30 – Inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”; recital Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus;

La manifestări vor participa reprezentanți ai Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente