La prima întâlnire oficială, Mitropolitul Rastislav a vorbit cu Papa Francisc despre persecuția creștinilor

Pope_Francis_meets_with_Metropolitan_Ratislav_Archbishop_of_Preov_at_the_Vatican_May_11_2018_Credit_Vatican_Media_CNA

Mitropolitul Rastislav al Cehiei şi Slovaciei s-a întâlnit vineri cu Papa Francisc la Vatican unde au discutat despre persecuţiile contemporane îndreptate asupra creştinilor şi despre provocările lumii actuale. 

Aceasta a fost prima întâlnire dintre cei doi lideri religioşi.

„Omul contemporan se află într-o căutare frenetică a propriei identităţi”

Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Cehiei şi Slovaciei a comparat catolicii şi ortodocşii cu ucenicii Mântuitorului care mergeau înspre Emaus şi a evidenţiat că deşi nu pot frânge împreună pâinea, totuşi sunt „ucenici care călătoresc împreună”.

El i-a asemănat cu pelerinii aflaţi pe un drum într-o lume contemporană în care creştinii sunt din nou presecutaţi, mai ales în Orientul Mijlociu.

Mergem împreună într-o lume în care milioane de oameni suferă de sărăcie, boli, subnutriţie şi unde milioane şi-au pierdut rădăcinile, speranţa şi credinţa creştină.

Preafericitul Părinte Rastislav a spus că în drumul nostru prin această lume putem fi încercaţi de sentimente de frică din moment ce creştinismul şi-a pierdut poziţia privilegiată şi sigură în multe ţări ale lumii.

El a afirmat că Hristos Domnul este „respins zilnic, umilit, răstignit în multe inimi, inclusiv în ale noastre, dar este prezent în suferinţa fizică şi spirituală a multora”.

Conducătorul Bisericii Cehiei şi Slovaciei a atras atenţia că ne aflăm în faţa multor provocări când „omul contemporan se află într-o căutare frenetică a propriei identităţi”, însă a îndemnat ca noi creştinii, ortodocşi şi catolici, să mergem împreună pe acest drum al lumii contemporane şi să nu ne fie frică pentru că nu suntem singuri, ci Hristos este cu noi.

Sfinţii Chiril şi Metodie patroni spirituali ai Europei

Papa Francisc a făcut referire la martirii primelor secole, la persecuţia ateistă sovietică şi a subliniat că suferinţele multor creştini persecutaţi astăzi pentru Evanghelie reprezintă un apel urgent care ne cheamă la o unitate mai mare.

Papa Francisc a reamintit moștenirea lăsată de Sfinţii Chiril şi Metodie, pe care Papa Ioan Paul al II-lea i-a proclamat drept patroni spirituali ai Europei în cinstea misiunii lor de evanghelizare.

Conducătorul Bisericii Romano Catolice a reamintit faptul că aceşti doi mari sfinţi au adus moaştele Sfântului Clement la Roma şi i le-au încredinţat papei Adrian al II-lea.

„Gestul lor ne reaminteşte că noi creştinii am moştenit un imens patrimoniu comun de sfinţenie”, a subliniat Papa Francisc.

Ei rămân pentru noi astăzi un model de evanghelizare, a spus Papa, indicând că trebuie să avem în vedere noi modalităţi de a traduce mesajul evanghelic pentru omul contemporan.

Foto credit: CNA

Comentarii Facebook


Știri recente