UPDATE: La Patriarhie, Deniile vor fi oficiate la altarele exterioare (Program)

UPDATE: Deniile de luni, marți și miercuri vor fi oficiate în interiorul Catedralei Patriarhale. Doar deniile de joi și vineri vor avea loc la Altarul de vară. Programul orar rămâne cel anunțat în știrea inițială.


Știrea inițială:

Slujbele din Săptămâna Sfintelor Pătimiri vor fi oficiate la Catedrala Patriarhală în altarele exterioare, informează Ziarul Lumina.

Slujbele Deniilor de duminică până miercuri vor fi săvârşite începând cu ora 16:00 la Altarul din „Baldachinul Sfinţilor”.

Utrenia Vinerii celei Mari sau Denia din Sfânta şi Marea Joi va fi oficiată începând cu ora 16:00 în Altarul de vară. În cadrul slujbei va fi scoasă spre închinare credincioşilor Sfânta Cruce, care va fi aşezată în fața Altarului.

Utrenia Sâmbetei celei Mari sau Denia Prohodului Domnului de vineri, 30 aprilie, va fi oficiată tot de la ora 16:00, la fel, în Altarul de vară. În cadrul acestei slujbe, preoţii vor purta Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Patriarhale.

De asemenea, şi anul acesta, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Lumină va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Toate slujbele vor fi transmise live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.


Oficial: Cum vor fi organizate slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021


Cuvântul „Denie” provine din limba slavonă – bdenie – și înseamnă „priveghere” sau „slujbă nocturnă”. Denia este Utrenia de a doua zi și se oficiază seara, în ajun.

Prin caracterul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox și se oficiază seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare: miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele de rând din Săptămâna Patimilor.


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente