Asociația Nevăzătorilor Bihor va inaugura, până la Sărbătorile Pascale, primul poligon de mobilitate pentru nevăzători din țara noastră. Acesta va fi realizat la Oradea, cu donații de la românii din Danemarca.
„Vom amenaja primul poligon de mobilitate din țară, unde nevăzătorii să poată să învețe primele mișcări cu bastonul alb, după un model pe care l-am văzut în Norvegia, la un centru de reabilitare pentru nevăzători”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, președintele Asociației Nevăzătorilor Bihor, psihopedagogul Mihai Merca.
„Va fi un traseu cu o lungime de 150 metri, cu alei cu diverse texturi – beton, pietriș, dale și delimitări, pe linie dreaptă, pe linie curbă, cu colțuri, care să ajute nevăzătorul să înțeleagă mai bine cum să-și ia repere și să prindă efectiv curaj să facă primii pași cu bastonul, singur.”
Ca formator în orientare și mobilitate, specializare obținută în anul 2022 în Norvegia, Mihai Merca se ocupă personal de instruirea nevăzătorilor.
„Înainte să ies cu ei pe stradă este foarte important ca ei să aibă curaj să facă pasul corect; mulți au mersul destul de afectat, ținându-se în permanență de un însoțitor. Ei trebuie să prindă curaj să facă pași singuri și avem nevoie de un spațiu sigur în care să facem aceasta”, a explicat el.
Poligonul de mobilitate va fi amenajat la Centrul multifuncțional pentru nevăzători, amenajat într-un imobil primit de la primărie.
Fonduri de la românii din Danemarca
Finanțarea poligonului a fost asigurată printr-o strângere de fonduri organizată la Aarhus, Danemarca, unde peste 100 de români stabiliți în această țară au donat în total 9.000 de euro.
Evenimentul caritabil a fost organizat de asociația Dansk-Rumaensk Kulturel og Humanitaer Hjaelp („Ajutor cultural și umanitar danez-român”), condusă de românca Emanuela Surdu.
Prin implicarea acesteia și a colegelor românce din asociație, a fost organizată strângerea de fonduri „Ziua femeii altfel”, la care au participat Ambasadorul României în Danemarca, Anton Niculescu, și români din această țară, unii veniți de la 400 kilometri distanță de Aarhus.
La eveniment a fost prezentă o delegație din țară, formată din Mihai Merca și Cristina Cociuba, coordonator fundraising, care a încântat publicul român cu un recital muzical.
„Suntem recunoscători și le mulțumim atât organizatorilor, cât și tuturor oamenilor care s-au implicat donând bani, servicii sau produse care au fost scoase la licitație”, a transmis Mihai Merca.
Asociația Nevăzătorilor Bihor are în jur de 1.100 membri dintr-un total de circa 2.000 de nevăzători din județ. Organizația este deschisă și spre sprijinul beneficiarilor din alte județe care au nevoie de formare pentru mobilitate urbană cu ajutorul bastonului de nevăzători.
Centrul multifuncțional pentru nevăzători este situat pe strada Matei Corvin nr. 231 din Oradea.
Foto credit: Facebook / Asociația Nevăzătorilor din Bihor