La Oradea a fost prezentată expoziţia omagială „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”

La Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a fost prezentată joi expoziţia „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”. La eveniment a luat parte și Episcopul Sofronie al Oradiei.

Expoziția a fost organizată cu sprijinul conducerii Muzeului Național al Unirii Alba-Iulia şi a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, având ca obiectiv elogierea edificiului sacru consacrat dintru început încoronării primilor suverani ai României Mari.

Cei prezenți au putut admira imagini, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, care au imortalizat ipostaze diferite ale Catedralei Încoronării, de la momentul începerii construirii lăcașului sfânt, 22 aprilie 1921, la diverse etape ale construirii și înfrumusețării, la  slujba de sfințire a acestuia, 8 octombrie 2022, și până la clipele fulminante ale zilei încoronării, 15 octombrie 1922.

Vernisajul a fost moderat de directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul Prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

Ionela Simona Mircea, curatorul expoziției, a vorbit despre amplele demersuri organizatorice ale pregătirii momentului iconic al încoronării celor dintâi regi ai României Mari la Alba Iulia – la acea vreme un smerit târg din Ardeal, preschimbat, apoi, în „capitala sufletului românesc”.

La rândul său, Episcopul Oradiei a precizat:

„Consfințirea întregii Uniri a avut loc la Alba Iulia, fiind momentul care a pecetluit, prin sfințire, prin lucrarea harului lui Dumnezeu, ceea ce poporul a hotărât în 1918, la început la Chișinău, apoi la Cernăuți și apoi la Alba Iulia. Încoronarea regilor a însemnat, și la propriu și la figurat, încununarea Unirii. De aceea, nu avem decât să fim recunoscători Monarhului Universal, Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că a dăruit înaintașilor noștri privilegiul de a fi martori unui astfel de eveniment”.

„Noi, epigonii de astăzi, la o sută de ani distanță, cu multă recunoștință ne aplecăm în fața memoriei lor, adevărați uriași, care au știut să se sacrifice și să pună interesul comunitar pe prim plan, dovedind că se poate. Ceea ce face ca ei să rămână pentru noi exemple luminoase și sursele noastre de inspirație pentru ceea ce urmează să facem mai departe”, a  precizat Episcopul Oradiei.

Expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie și Har” de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea poate fi vizitată până la data de 20 noiembrie.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente