La Oradea a fost dezvelită o statuie reprezentând pe Regele Ferdinand

La Oradea a fost inaugurată săptămâna trecută o statuie reprezentând pe Regele Ferdinand I.  Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 100 ani de la vizita istorică a familiei regale în Oradea: 23 mai 1919.

Regele Ferdinand şi Regina Maria la Oradea: 23 mai 1919. Foto credit: România Regală

Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost amplasată pe locul în care a fost aşezată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu. Monumentul a înlocuit o statuie a domnitorului Mihai Viteazul.


Statuia Domnitorului întregitor Mihai Viteazul va fi amplasată, cu fast, în fața noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului”.

– Episcopul Sofronie al Oradiei


La evenimentul din 23 mai au participat: Altețea Sa Regală Principele Radu al României,  Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, Episcop Greco-Catolic de Oradea, Virgil Bercea, oficialităţi locale şi numeroşi orădeni.

Festivităţile au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României. După inaugurarea monumentului, Preasfinţitul Părinte Sofronie a oficiat slujba de binecuvântare a statuii Regelui Ferdinand.

Altețea Sa Regală, Principele Radu a mulţumit, în cuvântul rostit cu acest prilej, autorităţilor locale pentru gestul reparatoriu de a reașeza statuia Regelui Ferdinand I acolo unde a tronat odinioară:

„Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pe care le avem faţă de comunitatea dumneavoastră pentru extraordinarul gest pe care îl faceţi astăzi”.

„Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care, acum o sută de ani, intra pe poarta acestui important oraş al ţării, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism”.

Imagine de la inaugurarea statuii Regelui Ferdinand. Foto credit: Episcopia Oradiei.

Ultimul vorbitor a fost  Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, care a mulţumit celor care au acceptat invitaţia de a asista la acest eveniment istoric, dar şi artistului Florin Codre care a realizat statuia într-un timp foarte scurt:

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt recital al corului Voces  şi cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe la statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente