La Onești are loc un simpozion internațional dedicat tematicii Anului omagial și comemorativ 2022

La sediul Protopopiatului Onești a început marți Simpozionul Internațional „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III”, organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, sub coordonarea Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu.

Evenimentul este organizat în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și al „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” și își propune să pună în lumină importanța rugăciunii în relația omului cu Dumnezeu, așa cum se reflectă ea în viața sfinților isihaști.

Simpozionul se desfășoară în format hibrid, fizic și online. Participă profesori din centrele teologice universitare din țară și personalități de peste granițe, printre care și John Farina, Profesor la George Mason University, editorul textelor Sfinților Părinți în Statele Unite.

Data a fost aleasă pentru a lega în mod simbolic evenimentul de pomenirea care are loc în 18 februarie la Spitalul Penitenciar Târgu Ocna, unde au fost închiși mulți practicanți ai isihasmului, mărturisitori din temnițele comuniste. În anul dedicat isihasmului, acest altar al neamului românesc nu poate fi ignorat, a spus Protopopul de Onești într-o emisiune Doxologia.ro

Program

Marți, 15 februarie 2022

12:30-17:00 Sesiune de comunicări prezentate în format hibrid (fizic și online);

Miercuri, 16 februarie 2022

06:30-08:00 Sfânta Liturghie la Capela „Sf. Ap. și Ev. Ioan Teologul” din sediul Protopopiatului Onești;
08:00-08:30 Mic Dejun;
09:00-11:00 Sesiune de comunicări;
11:00 Deplasare la Biserica „Sf. Simeon Noul Teolog” din localitatea Mănăstirea Cașin;
17:00 Încheierea Simpozionului Internațional.

Lucrările prezentate la simpozion vor fi ulterior publicate în volum.

Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești, este parohul unicei biserici din țară care este pusă sub ocrotirea Sf. Simeon Noul Teolog, considerat un precursor al isihasmului și omagiat în cadrul Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Vezi și:

Foto credit: Protoieria Onești

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente