La Niculițel, sărbătoarea celor patru martiri

Biserica Ortodoxă Română i-a prăznuit ieri, 4 iunie 2014, pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Cu acest prilej, un sobor de trei ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de mai mulți preoți și diaconi, a săvârșit la Niculițel, lângă bazilica unde au fost descoperiți cei patru sfinți dobrogeni, slujba Sfintei Liturghii.

În ajunul sărbătorii a fost organizată o procesiune cu moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip, de la Mănăstirea Cocoș la Niculițel. A urmat apoi slujba Vecerniei unită cu Litia, iar spre miezul nopții, sfintele moaște, care erau așezate spre cinstire în afara bazilicii, au fost așezate în cripta în care au fost descoperite.

Manifestările religioase dedicate Sfinților Mucenici de la Niculițel au continuat a doua zi cu slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. „Această sărbătoare a Sfinților Mucenici de la Niculițel se desfășoară în fiecare an cu foarte multă evlavie. La ea participă numeroși creștini, atât din județul Tulcea, cât și din județele învecinate, Galați, Constanța și chiar de mai departe. Moaștele sfinților martiri sunt depuse la Mănăstirea Cocoș încă din anul 1971, însă în ziua praznicului ele sunt aduse și așezate în martirionul de la Niculițel, unde au fost descoperite. Cei peste 1.000 de credincioși, care au participat în ziua de 3 iunie la slujba Vecerniei unită cu Litia, au avut posibilitatea să se închine la sfintele moaște care, până să fie așezate cu cinste în bazilica unde au fost descoperite, au fost puse pe un baldachin special amenajat. La Sfânta Liturghie, alături de cei trei ierarhi, au fost și un sobor de aproximativ 60 de preoți și diaconi, precum și mai multe mii de credincioși. Pentru noi dobrogenii, aceasta este o sărbătoare deosebită, și din an în an ea sporește evalvia, atât a noastră, cât și celorlalți creștini din țară. Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip reprezintă pentru noi emblema Episcopiei Tulcii”, ne-a declarat pr. Felix Lucian Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…