La Muzeul Mitropolitan Iaşi sunt expuse „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova”

În Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a fost prezentată joi expoziţia „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI-XIX”.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 14 aprilie – 14 august 2022.

La vernisajul expoziției a participat Mitropolitul Teofan, alături de membri ai comunității academice din Iași și București, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor locale, precum și refugiați ucraineni aflați în Iași sau orașele învecinate în această perioadă.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit în deschidere despre urmările conflictului din Ucraina, dar şi despre legăturile poporului român cu poporul ucrainean.

„Chiar dacă nu suntem în inima războiului din Ucraina, acesta ne influenţează pe toţi într-o formă sau alta. În primul rând, am constatat existenţa războiului nu atât din informaţiile din presă, cât prin intermediul ucrainenilor care au venit în România, o mică parte au rămas aici la noi, cei mai mulţi au plecat în alte zone ale Europei”.

„Văzându-i, constatăm prezenţa, lacrimile şi nădejdea lor, am constatat pe viu că nu departe de noi se întâmplă ceea ce se întâmplă. Această expoziţie este dedicată ucrainenilor în perspectivă istorică, politică şi bisericească, pentru că Dumnezeu a rânduit ca această parte a României, Moldova, să se învecineze cu cine a rânduit Dumnezeu”.

„Am putea spune că legăturile dintre locuitorii Moldovei şi locuitorii Ucrainei de astăzi au fost chiar mai intense în istorie decât sunt acum. Avem un fel de întrepătrundere de sfinţenie între regiunea noastră şi Ucraina”.

„Trei mari sfinţi pe care noi îi cinstim aici au venit din Ucraina de astăzi: Sfântul Paisie Velicicovski, Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei. Şi trei mari sfinţi moldoveni odihnesc în osemintele lor întru aşteptarea învierii în teritoriul de astăzi al Ucrainei: Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Ierarh Petru Movilă şi Sfântul Ierarh Dosoftei”, a subliniat IPS Teofan.

Expoziția cuprinde mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane și obiecte liturgice din depozitul Muzeului Mitropolitan sau din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor, care au legătură cu spațiul ucrainean, materiale documentare, publicații aparținând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași care prezintă relația istorică și artistică dintre cele două spații culturale – Moldova și Ucraina, tablouri din Palatul Mitropolitan etc.

Vizitarea expoziției este gratuită.

Foto credit: captură video Doxologia.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente