La Moscova vor fi aniversaţi 1030 ani de la încreştinarea Rusiei

Reprezentanţi a zece Biserici Ortodoxe surori vor participa sâmbătă în Moscova la manifestările prilejuite de împlinirea a 1030 ani de la încreştinarea Rusiei.

Şi-au anunţat prezenţa în capitala Rusiei delegaţiile Bisericilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Georgiei, Serbiei, Bulgariei, Ciprului, Albaniei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei.

Patriarhul Alexandriei a ajuns vineri la Moscova. A fost întâmpinat pe aeroportul Domodedovo de o delegaţie a Bisericii Rusiei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

Preafericitul Părinte Teodor a declarat, conform patriarchia.ru, că a vizitat Rusia de mai multe ori, iar acum revine cu bucurie pentru a participa la manifestările prilejuite de împlinirea a 1030 ani de la încreştinarea Rusiei.

El şi-a exprimat aprecierea faţă de Patriarhul Kirill şi a spus că Ortodoxia devine din ce în ce mai puternică, menţionând că „trebuie să menţinem unitatea Ortodoxiei”.

în amintirea evenimentului de acum 1030 ani, sâmbătă, 28 iulie, la ora prânzului, cu binecuvântarea Patriarhului Kirill în toate bisericile şi mănăstirile din Biserica Ortodoxă a Rusiei vor răsuna clopotele în amintirea evenimentului de acum 1030 ani.

Încreştinarea Rusiei

În anul 988, Vladimir cucereşte cetatea bizantină Cherson din Crimeea şi pretinde mâna prinţesei Anei, sora împăraţilor Vasile al II-lea şi Constantin. Bizantinii condiţionează această alianţă matrimonială cu acceptarea botezului de către Vladimir.

Însoţită de o numeroasă delegaţie de preoţi şi demnitari, prinţesa Ana a ajuns la Cherson, unde a fost oficiată căsătoria, după botezarea lui Vladimir cu numele Vasile.

Întors la Kiev, în acelaşi an, 988, Vladimir a dat poruncă să se boteze tot poporul rus, ceremonie petrecută a doua zi în fluviul Nipru.

Pentru că a încreştinat oficial poporul rus, Biserica îl numără în rândul sfinţilor drept Dreptcredinciosul Cneaz Vladimir, Luminătorul Rusiei, pomenindu-l la 15 iulie. Biserica Rusiei l-a canonizat încă din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu data de prăznuire locală la 28 iulie.

Foto credit: Patriarchia.ru

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…