La Lețcani – Iași – se va ridica un lăcaș de cult

IPS Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a aflat sâmbătă, 17 august 2013, în localitatea Lețcani a Protopopiatului Iași 3, unde a săvârșit slujba de sfințire a locului unde se va construi viitoarea biserică cu hramul „Înălțarea Domnului”.

La emoționantul moment al slujbei de sfințire, alături de IPS Părinte Mitropolit Teofan și de pr. paroh Gabriel Bortaș Iliuță, a fost prezent și un numeros sobor de slujitori, preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Mihail Roșu, protopopul Protoieriei Iași 3. Au participat, de asemenea, numeroși enoriași, primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, precum și doi parlamentari. Slujba de sfințire a fost precedată de lucrările Cercului pastoral „Sfântul Evanghelist Matei”, prin săvârșirea Vecerniei cu Litia, dar și de vernisajul expoziției de icoane de la tabăra de pictură ce a avut loc în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul adresat credincioșilor și oficialităților prezente la slujba de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat grandoarea și frumusețea viitorului lăcaș de cult: „Încercând să sesizez puțin conturul viitoarei biserici și imaginea ei de ansamblu, am simțit o suplețe și o linie de arhitectură care va face din această construcție o capodoperă. Mă bucur că această biserică va primi într-o bună zi contur, iar, datorită înălțimii ei, nu va trece neobservată de credincioșii care vor traversa această localitate și care poate se vor opri în ea, pentru câteva momente de rugăciune și de reculegere. Prin ridicarea acestui nou lăcaș de cult, precum și prin celelalte biserici din zonă, Lețcaniul arată că este o localitate creștină și un ținut drepslăvitor”.

Am mai susținut alocuțiuni parohul din Lețcani II, Gabriel Bortaș Iliuță, care a făcut un scurt istoric al parohiei și a mulțumit tuturor celor prezenți și primarului localității, Stelian Turcu, care l-a asigurat pe părintele paroh de tot sprijinul său în ridicarea viitorului lăcaș de cult.

La final, copiii participanți la Cercul de pictură al parohiei Lețcani II au fost premiați.

Conform celor spuse de pr. Gabriel Bortaș Iliuță, parohia „Înălțarea Domnului” – Lețcani II a fost înființată la data de 1 martie 2011, iar din luna august a aceluiași an a început a se susține aici o bogată activitate administrativă, catehetică și culturală, reușindu-se astfel ca, din luna septembrie 2012, să fie inițiate lucrările de amenajare a locului unde s-a desfășurat slujba punerii pietrei de temelie a bisericii parohiale.

Lucrările de până la turnarea radierului au fost finanțate, prin inițiativa primarului Stelian Turcu, de la bugetul comunei Lețcani, prin sprijinul colonelului Emil-Teofil Bălteanu, ca fiu al satului, și prin aportul comunității de credincioși, care vor suporta plata manoperei către firma executantă a lucrării.

Locul unde se va construi biserica este situat în centrul comunei Lețcani, la șoseaua europeană E583, ce leagă orașul Iași de Tg. Frumos, între Parcul central Lețcani și Primăria Lețcani.

Comentarii Facebook


Știri recente