La întâlnirea CROCEU de la Sofia s-a discutat despre valorile care ţin o societate unită

În cadrul reuniunii anuale a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană care se desfăşoară la Sofia, în perioada 5-7 octombrie, una dintre temele abordate a făcut referire la valorile care ţin o societate unită.

„O temă care a revenit în mod recurent în atenţia participanţilor la acest seminar a fost cea legată de valori, anume acele valori şi principii care pot ţine o societate laolaltă”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. George Vâlcu, secretar al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, prezent la Sofia.

De asemenea, la evenimentul din Bulgaria este prezent şi pr. Sorin Şelaru, Directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene.

Întâlnirea a debutat vineri dimineață cu un seminar dialog pe tema “Factorii intensificării coeziunii în societatea europeană”, găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene la Sofia.

Au luat cuvântul membrii Comitetului, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori, dar și oficiali europeni și angajați ori colaboratori ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Părintele George Vâlcu a evidenţiat că „întâlnirea de anul acesta vine într-un context special, în sensul că ne aflăm acum între două preşedinţii ortodoxe ale Consiliului Uniunii Europene” deţinută de Bulgaria în prima parte a acestui an, iar în ianuarie-iunie 2019 va fi deţinută de România.

Părintele secretar a reamintit că „în ambele ţări s-au desfăşurat recent sau se desfăşoară dezbateri ample tocmai asupra acestor valori fundamentale”.

„Bulgaria se află printre puţinele state europene care a refuzat ratificarea aşa numitei Convenţii de la Istanbul, un document care sub umbrela lăudabilei lupte împotriva violenţei domestice introduce în legislaţia internaţională, apoi în legislaţiile naţionale, conceptul de identitate de gen, care ar fi determinat cultural, decuplat însă de identitatea sexuală, care este determinată, în mod evident, biologic, natural”, a spus părintele Vâlcu.

De asemenea, părintele George Vâlcu a precizat că „situaţia actuală din România în contextul referendumului privind căsătoria s-a aflat în atenţia participanţilor care şi-au exprimat nădejdea şi încredinţarea că românii vor conştientiza importanţa crucială a acestei chemări la afirmarea publică a unei înţelegeri clare, fără echivoc a unei instituţii care ne-a ţinut, nu doar pe noi ca neam, ci întreaga Europă laolaltă peste veacuri”.

Tema generală a întrunirii este „Factorii de consolidare a coeziunii în societatea europeană” (The factors of enhancing cohesion in the European Society).

Este a 5-a astfel de întâlnire anuala, găzduită de una dintre Bisericile Ortodoxe.

Aceste întâlniri se constituie în platforme de dialog între membrii Comitetului şi autorităţile bisericesti, dar şi de stat şi europene, precum şi din membri ai societăţii civile din ţara gazda.

Ele reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru membrii CROCEU de a cunoaște mai bine realitățile vieții bisericești și provocările felurite cu care se confruntă Biserica în diferite părți ale Europei.

Întâlnirea continuă sâmbătă și duminică, când participanți vor călători la Stara Zagora, unde vor lua parte la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 180 de ani de la nașterea Mitropolitului Metodie Kusev.

Duminică, 7 octombrie, membrii CROCEU vor sluji Sfânta Liturghie alături de Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, în biserica Sf. Nicolae, din Stara Zagora, după-amiază fiind programată și o întâlnire cu Întâistatorul Bisericii Bulgare și alți membri ai Sf. Sinod.

Fondat în anul 2010, Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (în lb. engleză, Committee of the Representatives of the Orthodox Churches to European Union  – CROCEU) reunește reprezentanții la Bruxelles ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Patriarhiei Moscovei, Patriarhiei Române, Patriarhiei Bulgariei, Bisericii Ciprului și Bisericii Greciei.

Foto credit: CROCEU

Comentarii Facebook


Știri recente