La împlinirea a 155 de ani, Colegiul ploieștean I.L. Caragiale nu și-a uitat ocrotitorii spirituali

Colegiul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești a aniversat luni 155 de ani de la înființare, prilej cu care au fost cinstiții Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii instituției de învățământ care a oferit României 27 de academicieni.

Evenimentul aniversar a inclus o slujbă de Te Deum și sfințirea a două icoane în mozaic cu reprezentarea celor doi apostoli, informează Trinitas TV.

Slujbele au fost oficiate de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul care a explicat motivul realizării acestor reprezentări iconografice în instituție.

„Dintru început, școala în care ne aflăm a fost așezată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Așa a fost din anul 1866 până în 1952. Atunci s-a hotărât schimbarea numelui din «Liceul Sfinții Apostoli» în «Liceul Caragiale»”, a precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Timotei Prahoveanul la slujba de Te Deum oficiată la 155 de ani de la înființarea Colegiului I. L. Caragiale. ©Trinitas TV / Bogdan Radu

„Așa au fost vremurile respective, dar noi avem datoria să cinstim hotărârile întemeietorilor de instituții și celor care au ctitorit această școală. De aceea, astăzi au fost binecuvântate cele două icoane în mozaic care îi reprezintă pe sfinții ocrotitori ai dumneavoastră și care reprezintă modele pentru slujitorii Bisericii, pentru tineri și pentru toți cei care sunt doritori de înțelepciune”, le-a spus ierarhul celor prezenți la eveniment.

Preasfinția Sa a mai amintit că liceul a avut în trecut o capelă în care elevii mergeau la slujbe „nu obligați, ci pentru că așa era tradiția vremii”.

„Acest duh frumos, tradițional care s-a împământenit la noi până la venirea comunismului atunci când au schimbat denumirile, atunci când au schimbat programa și mai ales când au încercat să schimbe mentalitățile, acest duh de lucrare, de credință și de iubire față de țară s-a imprimat în școlile pe care le-a avut și le are încă pământul românesc”.

Fotografie de grup la aniversarea a 155 de ani de la înființarea Colegiului I. L. Caragiale. ©Trinitas TV / Bogdan Radu

La slujbă au participat Inspectorul Școlar General al Județului Prahova, Inspectorul Școlar la disciplina Religie, elevi ai instituției de învățământ, cadre didactice și preoți din Ploiești.

Foto credit: Trinitas TV / Bogdan Radu

Comentarii Facebook


Știri recente