La Dărăşti a avut loc ultima acţiune din 2019 a Campaniei de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat sâmbăta ultima acţiune din anul 2019 din cadrul „Campaniei de prevenţie şi depistare a a cancerului de col uterin” în localitatea ilfoveană Dărăşti.

Voluntarii au fost ajutaţi de o echipă medicală de la Institutul Oncologic Bucureşti.

De această acţiune 22 de femei au beneficiat şi de o investigaţie primară la sân. Campania numără 679 de beneficiare din ianuarie 2018 până în prezent.

Dr.Virgil Prunoiu, coordonator program de screening Institutul Oncologic Bucureşti, a subliniat că anul acesta, la fel ca şi anul trecut, s-au prezentat pentru investigaţii un număr mare de femei: peste 300 anul trecut, peste 300 anul acesta.

„Suplimentar faţă de anul trecut am început şi un examen clinic al sânului, peste 150 de femei fiind examinate”.

„Ne bucurăm în continuare de sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului coordonaţi de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru şi cu care sperăm şi anul viitor să realizăm lucruri minunate pentru oamenii din jurul Bucureştiului”.

Investigaţia primară la sân este foarte importantă, a spus Dr. Cristina Şaptefraţi, Medic primar obstretică-ginecologie, „având în vedere că un cancer la sân nu apare brusc ca o tumoră mare şi sperăm să prindem nişte modificări dacă tot e să apară o fază iniţială”.

„Multe dintre pacientele pe care le-am văzut nu făcuseră un examen Babeş Papanicolau, multe nu au făcut o examinare la sân. Am gasit destule cazuri în neregulă şi din păcate prea puţine paciente au venit să continue investigaţiile”.

Coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul CMN, Dănuţ Prună, a menţionat că datorită acestei campanii au fost identificate din timp multe probleme de sănătate la persoanele înscrise şi astfel „s-a reuşit evitarea unor complicaţii”.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente