La comemorarea românilor căzuți la Maxut în iarna 1916/1917 va participa Mitropolitul Teofan

Românii din Buzău care s-au jertfit în timpul Primului Război Mondial în apropierea satului Maxut, județul Iași, vor fi comemorați vineri în Cimitirul Eroilor din localitate.

Evenimentul comemorativ va începe la ora 11:00, potrivit declarațiilor făcute pentru Radio Trinitas de Pr. Victor Pâslaru, protoiereul Protopopiatului Hârlău.

La manifestări vor participa: Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, clerici din zonă, preoți militari din Arhiepiscopia Iașilor și reprezentanți ai armatei.

După slujba de pomenire vor urma depuneri de coroane de flori și alocuțiuni ale invitaților.

Peste 600 soldați au murit la Maxut

Potrivit unei inscripții aflate în Cimitirul eroilor din Maxut, „în iarna 1916/1917, în timp ce aflau în refacere, cantonaţi în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile Armatei Române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldova”.

„Parte dintre ei se află înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt”, este scris pe o placă comemorativă din ansamblul monumental.

Foto credit: Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente