Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române va inaugura vineri, 16 mai, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, expoziția „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, dedicată primei expediții științifice în Antactica, la care a participat biologul român Emil Racoviță.
Expoziția este itinerată de la București, unde, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a înregistrat un număr record de vizitatori în prima parte a anului.
La eveniment vor vorbi dr. Felix Marcu, managerului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, dr. Oana Paula Popa, curatoare, dr. Traian Brad, șef de compartiment la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, și dr. Alexandru N. Stermin, biolog și explorator, lector la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Despre expoziție

Expoziția nu reprezintă doar o biografie a savantului Emil Racoviță, ci și o incursiune fascinantă în epopeea primei expediții științifice în Antarctica (1897–1899), la bordul navei Belgica, alături de un echipaj internațional condus de Adrien de Gerlache, din care făceau parte, printre alții, Roald Amundsen și Frederick Cook.
Sunt expuse artefacte, fotografii de epocă, documente rare, obiecte personale ale lui Racoviță, filme documentare și instalații multimedia, într-un scenariu expozițional accesibil și captivant pentru toate vârstele.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Biblioteca Academiei Române și numeroase alte instituții culturale.
Despre Emil Racoviță
Din expediția în Antarctica, Emil Racoviță s-a întors cu 1.600 de mostre de floră și faună și sute de clișee fotografice, unele stereoscopice (în relief). A descoperit singura plantă cu flori care se înmulțește prin semințe în zona antarctică și balena cu cioc.
În 1920, savantul a venit de la Universitatea Sorbona, unde își câștigase deja un renume internațional, pentru a conduce nou-înființatul Institut de Speologie al Universității din Cluj – primul de acest fel din lume.
De aceea, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a declarat anul 2020 ca „Anul Centenar Emil Racoviță”.
Știați că…?
- Racoviță a fost elevul scriitorului Ion Creangă.
- Racoviță a fost coleg de liceu cu naturalistul Grigore Antipa.
- Racoviță a botezat o insulă din Antarctica cu numele geologului Grigore Cobălcescu, care i-a fost profesor.
- Unele specii catalogate de el în Antarctica îi poartă numele: crustaceul Racovitzianus și peștele Racovitzaia glacialis.
- Între 1926 și 1929, Racoviță a fost rector al Universității din Cluj și Președinte al Academiei Române.
Un portret succint al savantului se găsește aici.
Foto credit: Muzeul Național de Istorie a României și Fundația „Emil G. Racoviță”