La Cluj a fost vernisată o expoziție de icoane cu tematică mariologică

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a fost vernisată vineri expoziţia de icoane  „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”.

„Expoziția reunește peste 40 de lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII-XIX-XX, realizate de pictori țărani,  cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabără anuală organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați”, anunţă organizatorii.

Lucrările sunt expuse publicului în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Din colecţie fac parte şi icoane vechi, din patrimoniul instituţiei muzeale.

„Din colecția Muzeului Etnografic vor fi expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Printre acestea, o icoană pe lemn, Buna Vestire, atribuită zugravului Grigore Ranite, pictată la mijlocul secolului al XVIII –lea și Maica Domnului-Hodighitria, înconjurată de Prooroci, datată în 1772 și  semnată Filip Zugrav”, anunță reprezentanții muzeului.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. A fost constituit în anul 1922 și a început să funcționeze, oficial, din 1 ianuarie 1923.

Foto credit: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Comentarii Facebook


Știri recente