La Chișinău au fost aniversați 27 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Împlinirea a 27 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei a fost aniversată la Chișinău prin Liturghie, Te Deum și printr-un concert de colinde organizat la Sala Radio.

Evenimentele s-au desfăşurat în perioada 19-20 decembrie.

Slujbele au fost oficiate de Mitropolitul Petru în data de 19 decembrie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din capitala Republicii Moldova. Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Concertul de colinde a avut loc vineri la Sala Radio din Chişinău în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Petru şi a numeroşi clerici din Mitropolia Basarabiei. Au concertat corala „Moldova” şi Corul Episcopiei Hușilor.

În final, ierarhul a apreciat „frumusețea colindelor care au adus audienţa mai aproape de sărbătoarea Nașterii Domnului”.

Corala Moldova. Foto credit: Mitropolia Basarabiei.

Înaltpreasfinţia Sa a adus mulțumiri celor două grupuri corale, dar și organizatorilor. Cuvinte de apreciere a avut în special la adresa doamnei Gabriela Tocari, dirijorul coralei Moldova şi unul dintre organizatori. Ea a primit din partea Mitropolitului Petru Ordinul bisericesc Sf. Cuvioasă Parascheva.

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Imagini de la ceremonia de reactivare a Mitropoliei Basarabiei din 20 decembrie 1992:

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente