La Centrul Eparhial Roma a avut loc un festival de tradiții și identitate românească | FOTO

În perioada 8-9 octombrie s-a desfăşurat la Centrul Eparhial de la Roma, al Episcopiei Italiei, o nouă ediţie a Festivalului Portului Popular, care din acest an se numeşte „Din inimă de român – Festival de tradiții și de identitate românească”.

În prima zi a evenimentului, mai mulţi copii şi tineri au participat la ateliere de artizanat, cusut și bucătărie tradițională, organizate de voluntarii de la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial Roma.

„Aceștia au pictat diferite obiecte cu motive folclorice, au cusut împreună fire și țesături pentru a crea motive florale și geometrice tipice cămășilor din portul popular românesc. La final, au învățat cum să împletească și să dospească aluatul pufos, pentru a pregăti covrigei și colăcei veseli, pe care i-au savurat împreună la sfârșitul Festivalului”, se precizează pe site-ul eparhial.

În cea de-a doua zi, după Liturghie, copiii din grupul „NEPSIS PITICI” și tinerii din grupurile „NEPSIS JUNIORI 1” și „NEPSIS JUNIORI 2”, au prezentat credincioșilor prezenți un program artistic, înconjurat de poezii și cântece din folclorul românesc.

Au fost prezentate și explicate semnificațiile tradițiilor și ale portului popular.

„Identitatea culturii noastre își are sursa în trecut, de unde ni s-au transmis brodate în fapte și obiecte simbolice precum: creativitatea, simțul estetic, atitudinea, sensibilitatea și tradițiile. Portul popular reprezintă o recapitulare simbolică a întregii existențe care străbate secolele, anume pentru a ne spune povestea, iar povestea costumului popular este una arhetipală și fascinantă”.

„Programul s-a încheiat cu o prezentare de costume tradiționale din diferite zone ale țării și din diferite perioade, unele care au depășit chiar și 100 de ani de la confecționarea  lor.  Costumele, colecție personală a unei persoane din comunitatea noastră, colecție venită din diferite colțuri ale țării, cu piese unice și speciale, care spun povestea celor care le-au purtat, dar și pe cea a unui popor care, deși are în spate un trecut încercat de vitregiile timpului, a reușit mereu să strălucească de culoare, la fel ca și cămășile pe care le-am putut admira astăzi”, au transmis organizatorii.

Colecția a făcut parte dintr-o expoziție mai amplă, în cadrul căreia au fost expuse lucrările artizanale ale copiilor și tinerilor, precum și alte obiecte tradiționale românești, cum ar fi farfurii din ceramică, linguri de lemn pictate și covoare ornamentale.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente