La Catedrala Patriarhală a fost oficiată Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf

În Sfânta şi Marea Vineri nu se oficiază Sfântă Liturghie, ci Vecernia Mare precedată de Ceasurile Împărăteşti.

La Catedrala Patriarhală, aceste slujbe au fost oficiate de Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale.

În sunet de clopot, părinţii au început în această dimineaţă rânduiala Ceasurilor Împărăteşti. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În cadrul acestei slujbe au fost citite textele evanghelice care prezintă pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos.

Aceste ceasuri se numesc împărăteşti, deoarece în Bizanţ la această slujbă participa împăratul  cu toată curtea sa, iar în ţările Române era prezent domnitorul cu toţi curtenii săi.

În cadrul Vecerniei Mari, la cântarea O, cum adunarea cea fără de lege … Sfânta Cruce, adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii la Denia celor 12 Evanghelii, a fost aşezată înapoi la locul rânduit.

De asemenea, la cântarea Pe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină…, Preacuviosul Părinte Clement Haralam, îmbrăcat în toate veşmintele de culoare închisă, a pregătit Sfântul Epitaf, l-a aşezat pe Sfânta Masă şi l-a cădit în chipul crucii.

Apoi, a fost purtat, împreună cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, în mijlocul bisericii unde a fost aşezat pe masa pregătită.

Sfântul Epitaf reprezintă trupul Mântuitorului pregătit de ucenicii apropiaţi împreună cu femeile mironosiţe pentru a fi îngropat. Acesta rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi.

În timpul Deniei Prohodului, preoţii şi credincioşii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente