La Caransebeș va fi sfințit monumentul funerar al Arhiereului Filaret Musta

Părintele Episcop Lucian va sfinți luni, la Caransebeș, monumentul funerar al Arhiereului Filaret Musta din cimitirul istoric al Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Evenimentul este organizat cu prilejul centenarului primirii arhieriei de către arhiereul Filaret Musta (1839-1930).

în contextul Anului comemorativ [2021], noi cinstim în primul rând personalitățile care s-au remarcat în viața Episcopiei Caransebeșului”, a declarat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

„Îi cinstim și prin faptul că le recondiționăm monumentele, care rămân niște borne fundamentale ale identificării lor în prezent, dar și în viitor”, a adăugat părintele consilier.

Arhiereul Filaret Musta a fost profesor de teologie, director al Institutului de Teologie din Caransebeș, și vicarul episcopal al Patriarhului Miron Cristea pe vremea când primul patriarh al României era Episcop al Caransebeșului.

A fost senator în primul Parlament al României Mari, deoarece Constituția din 1923 le conferea statut de senator de drept ierarhilor ortodocși, liderilor cultelor religioase recunoscute de stat și Președintelui Academiei.

Ierarhul a trecut la cele veşnice în 14 octombrie 1930, la vârsta de 91 de ani, şi a fost înmormântat în cimitirul „Sfântul Ioan” din Caransebeş.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente