La Caraiman, de Ziua Crucii: Hram, slujbe de pomenire pentru eroii neamului, studenți în formare

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a prilejuit mai multe manifestări culturale, religioase și militare la Mănăstirea Caraiman. În această zi, așezământul monahal și-a serbat hramul.

În zilele premergătoare Înălțării Sfintei Cruci, tineri de la mai multe Facultăți de Teologie din Țară au participat la proiectul „Studenți în formare” la Mănăstirea Caraiman. Programul a fost organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși a Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Pe 13 septembrie, în ajunul sărbătorii, tinerii au urcat pe platoul Bucegi la locul unde va fi construită o Biserică. Aici a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii neamului.

 

Piatra de temelie a Bisericii a fost sfințită în anul 2018 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și se află la aproximativ 2200 de metri altitudine pe platoul Bucegi.

Marți seară, tinerii au participat la slujba Privegherii, iar în următoarea zi la Sfânta Liturghie de hram. Arhimandritul Pavel Toderiță, starețul Schitului Dragoslavele, a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la hramul Mănăstirii Caraiman.

Totodată, de Înălțarea Sfintei Cruci, a fost oficiat un Parastas pentru eroii neamului la Crucea de pe vârful Caraiman. La slujbă au participat militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte „Leonard Mociulschi”, ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și ai Jandarmeriei Montane Sinaia. A participat și Muzica militară a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Ceremonialul a fost organizat de Ministerul Apărării Naționale.

Crucea de pe Caraiman are înălțimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri. Monumentul a fost ridicat între anii 1926-1928, în cinstea eroilor neamului din Primul Război Mondial.

Foto credit: Alexandru Georgian Paraschiv și Ministerul Apărării Naționale

Comentarii Facebook


Știri recente