La Ateneul Român a avut loc evenimentul cultural „Regal pentru Centenar”

La Ateneul Român a avut loc luni evenimentul cultural „Regal pentru Centenar”. 

În sala ateneului au fost prezenți: Părintele Patriarh Daniel, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și numeroși invitați.

În deschiderea spectacolului moderat de Vlad Miriţă şi Iuliana Lazăr a vorbit Andrei Dimitriu, directorul Filarmoncii George Enescu din Bucureşti.

În continuare, Filarmonica și Corul Filarmonicii au susținut un concert vocal-simfonic din repertoriul căruia au făcut parte compozițiile:

  • Rapsodia Română (George Enescu),
  • Suita „Mihai Viteazul” (Tiberiu Olah),
  • Codex Caioni (Doru Popovici),
  • Corul Pandurilor (Gheorghe Dumitrescu),
  • Olteneasca și Oratoriul de Paști (Paul Constantinescu),
  • Uvertura operetei „Lăsați-mă să cânt” (Gherase Dendrino),
  • Trei dansuri românești (Theodor Rogalski),
  • Valurile Dunării (Iosif Ion Ivanovici)
  • Dans Țărănesc (Constantin Dumitrescu).

După concert a luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu care a prezentat câteva aspecte despre fresca Ateneului Român.

Operă a pictorului Costin Petrescu (1872-1954), aceasta prezintă în 25 de scene, pe o suprafață de 75 metri lungime, zbuciumata istorie a poporului român, începând de la războaiele dacice până la făurirea României Mari și momentul încoronării de la Alba Iulia.

La un pas de a fi distrusă de regimul comunist, acoperită timp de decenii, fresca Ateneului este și astăzi o mărturie vizuală a istoriei poporului român.

Acad. Răzvan Theodorescu a amintit de implicarea Patriarhului Justinian în salvarea acestei fresce.

Apoi a fost prezentat trailer-ul filmului „Marea Frescă a Ateneului Român”.

Realizat de televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic a Municipiului București, documentarul a prezentat dramatica istorie a frescei care înfrumusețează Sala Mare a Ateneului.

După intervenția Oanei Zaharia – Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Părintele Patriarh a adresat cuvântul intitulat Marea Frescă a Ateneului Român – celebrare iconică a istoriei neamului românesc.

Evenimentul de la Ateneu a fost organizat de Patriarhia Română și Primăria Capitalei în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri și al împlinirii a 80 de ani (1938 – 2018) de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente