La Alba Iulia și Oradea se va desfășura Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi spiritualitate românească”, etapa națională

La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai se va desfășura Olimpiada interdisciplinară  „Cultură şi spiritualitate românească” (Limba şi Literatura Română şi Religie) – etapa națională, în două orașe importante din țară.

Elevii de gimnaziu vor concura la Alba Iulia în perioada 26-30 aprilie, iar cei de liceu la Oradea în perioada 3-7 mai.

Despre specificul competiției, a vorbit pentru Basilica.ro Prof. Vasile Timiş.

„Obiectivul fundamental al acestei competiții este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră. Concurenţii trebuie să probeze abilităţi de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe exprimare culturală. La proba orală, subiectele vizează textul literar/nonliterar, mesajul unei imagini plastice reflectând relaţia dintre conceptul de sacralitate şi reprezentarea plastică, la nivelul componentei estetice şi de simbolizare”.

„Scopul competiţiei este de a crea elevilor un spaţiu deschis al cunoaşterii, prin conştientizarea faptului că între discipline graniţele sunt flexibile şi cuprind o zonă de interferenţă, în care se găsesc conţinuturile care pot fi abordate deopotrivă din perspectiva de cunoaştere dată de fiecare dintre cele două discipline”.

„Prin valorificarea domeniilor de conţinut dezvoltate la disciplinele limba şi literatura română și religie pentru liceu, elevii vor putea demonstra competenţele de comunicare şi culturale proprii, ca bază pentru activitatea de performanţă. Dezvoltarea raportului de complementaritate dintre literatură şi religie în receptarea complexităţii componentei existenţiale şi a reflectării acesteia în arta cuvântului conduce la extinderea orizontului cognitiv şi la abordarea culturii în complexitatea ei. Olimpiada asigură punerea în valoare a contribuţiei religiei la cultura şi civilizaţia universală, prin conexiunile dintre limbă, literatură și artă”.

Tematica Olimpiadei se circumscrie genericului „Frumuseţea sacră a lumii”.

Foto credit: arhivă Episcopia Slatinei și Romanaților

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente