La 22 iulie, la Manastirea Putna, a avut loc inmormantarea I.P.S. Victorin Ursache, Arhiepiscopul romanilor din SUA si Canada

La slujba inmormantarii I.P.S. Victorin Ursache, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe din America si Canada, savarsita duminica, 22 iulie a.c. la Manastirea Putna, au participat si I.P.S. Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale (cu sediul la Paris), I.P.S. Barolomeu Anania, Episcopul Clujului si Feleacului, I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Au fost citite mesaje din partea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si I.P.S. Casian, Episcopul Dunarii de Jos.

Despre I.P.S. Victorin Ursache, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, I.P.S. Pimen, a spus:

Viata lui a fost una de calugar autentic. Singur si-a preparat mancarea, si-a spalat lenjeria, si-a facut curat. S-a multumit cu foarte putin, si-n imbracaminte, si-n alimentatie. A fost omul misiunii. Pastoratia a facut-o pe teren, si nu in birou, din casa in casa, asemenea apostolilor, din parohie in parohie. Viata lui a fost a unui om lepadat cu adevarat de cele materiale. Traia doar cu strictul necesar. A fost de o moralitate ridicata la nivel de sfintenie. Era cunoscut si apreciat in Statele Unite, fiind un adevarat traitor al Ortodoxiei. Eu am petrecut cu dansul doua luni si intr-adevar am trait langa un adevarat calugar. Atat pot sa spun: si-a iubit tara, si-a dorit, in mai multe randuri, sa vina in Romania, dar indatoririle pastorale l-au retinut.

Arhiepiscopul Victorin Ursache s-a nascut pe 24 iulie 1912, in Manastioara Siret (judetul Suceava). A absolvit Liceul Latcu Voda din Siret si Facultatea de Teologie din Cernauti. A trait in Statele Unite din 1956, unde a activat pe la diferite parohii romanesti si ca profesor de morala, dogmatica si pastorala la seminarul Teologic din Soth Canaan (Pennsylvania). Pe 23 aprilie 1966, Congresul Bisericesc al Episcopiei Misionare Ortodoxe Romane din SUA l-a ales episcop. In 1973, episcopia a fost ridicata la rangul de arhiepiscopie. I.P.S. Arhiepiscop Victorin Ursache s-a retras din viata pastorala in februarie 2001.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente