Kufstein, Austria: Sf. Mărturisitori Ardeleni cinstiţi, după 250 de ani, în temniţa unde s-au nevoit

Cinstirea Sf Mărturisitori ardeleni

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte în fiecare an, în data de 21 octombrie, pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. În urma mărturisirii dreptei credinţe, aceşti sfinţi (Cuv. Visarion Sf. Mc. Oprea; Sf. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel) au fost întemniţaţi, au suferit numeroase chinuri şi moarte martirică la închisoarea din Kufstein, Austria. După aproape 250 de ani de la mărturisirea martirică a credinței, Sfinții Mărturisitori Ardeleni au fost cinstiţi joi, 13 octombrie 2016, la închisoarea unde au suferit pentru Hristos.  

02

Cu binecuvântarea ȊPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, o delegaţie a Mitropoliei Ardealului, s-a deplasat în Austria, la închisoarea Kufstein. Delegaţia a fost formată din: Pr. Petru Damian, Protopopiatului  Săliște, Pr. Nicolae Bădilă şi Ing. Adrian Pȋrpăriţă-Rudeanu, preşedinte al Comitetului de iniţiativă pentru „Asociaţia Mărginenii Sibiului de Pretutindeni“. Alături de aceştia s-a aflat şi Pr. Nicolae Dura din Viena.

Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Acatistului Sfinţilor Ardeleni chiar ȋn locul pătimirii lor, ȋn temniţa-muzeu din Kufstein, celula nr. 7. De asemenea, a fost luat pământ şi aşezat ȋn trei urne de argint, care se vor depune ȋn bisericile localităţilor de unde au plecat aceşti sfinţi: Sălişte, Sibiel şi Aciliu. La rugăciunea săvârşită a slujit şi PC Pr. Mircea Oniga din Innsbruck şi au participat Prof. Univ. Dr. Michael Langer şi cinci români ortodocşi care trăiesc ȋn acea zonă de vest a Austriei, a precizat pr. Nicolae Dura din Viena.

La ȋntoarcerea la Viena, delegaţia a fost primită de Excelenţa Sa Dl. Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Viena.

03

21 V †) Sf. Cuv. Mărturisitori: Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Preoți Mărturisitori: Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente